| 2018. augusztus. 18. | 2 perc olvasás

Retro-Sopron: Nagy siker a lakótelepen is!

A soproni Jereván lakótelepen rendezett eddigi közösségi események sorában a RETRO Sopron pénteki szabadtéri fényképmutogatása vonzotta a legnépesebb közönséget, közel 350 résztvevőt a felújított Szolgáltatóház belső udvarába.

Töretlen népszerűségnek örvend Bolodár Zoltánnak, a Soproni Múzeum munkatársának vetítettképes előadássorozata, amely közel 10 éve indult el és ami a múzeum fotógyűjteményének felhasználásával a képmutogatás elfeledett szakmáját eleveníti fel.

A legújabb kiadásnak ezúttal a város legnagyobb lakótelepe adott otthont, amely előadás a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzatának támogatásával valósulhatott meg a szolgáltatóházak belső füves udvarán. 

Tóth Éva, önkormányzati képviselő, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzat elnöke elmondta: a lakótelep önkormányzati képviselői mindig is arra törekedtek, hogy összefogás, együttműködés, együttgondolkodás által erősítse a közösséget és teremtse meg a folyamatos fejlesztések, fejlődés legkedvezőbb körülményeit, amelyek a Jereván lakótelepen szemmel láthatóak.

Ezúttal, az eddigi közösségi rendezvényeket együttműködésükkel segítő a településrészen működő egyesületek, intézmények, közösségeksorában - a Lővéri Nyugdíjasklub , a Fáy- és Lackner iskolák, a Trefort-téri Óvoda, a Szent Imre plébánia, a Pro Kultúra Sopron – a Soproni Múzeum is nagyon készségesen partner volt abban, hogy a Sopron közismerten egyik legnépszerűbb rendezvényét, a RETRO Sopron, régi képek segítségével bemutató várostörténeti sorozatát hozza el a lakótelep közösségének. A felújított Szolgáltatóház igazi, méltó közösségi térré tételének egyik legszínvonalasabb és legnépszerűbb rendezvényének lehetett így a helyszíne az idei nyári hétvége, amiért Tóth Éva köszönetet mondott minden együtt- és közreműködőnek, a Soproni Múzeum minden munkatársának, külön Bolodár Zoltánnak, továbbá a Lővéri Nyugdíjas Klubnak, a Mobilszigetnek, a Sopron Holdingnak és a Pro Kultúra Sopronnak, akiknek része volt abban, hogy egy jó hangulatú, színvonalas eseménynek lehessenek a tanúi a Jerevánon élők.

Az évek óta erősödő közösségi összefogás és felelősségérzet az egyik záloga a Jerevánon tapasztalható fejlődés sikerének – mondta Tóth Éva.

A mindig nagy érdeklődést kiváltó programra ezúttal is nagyon sokan voltak kíváncsiak, amely ezúttal a Jereván lakótelep tükrében mutatta be az 1960-70 és 80-as évek mindennapjait és elevenített fel olyan emlékeket, amelyek minden bizonnyal sokak számára olyan emlékeket idézett fel, amelyek életüknek egy-egy meghatározó szakasza volt. A gazdag képanyaggal illusztrált előadás betekintést engedett a Kádár-korszak lakáshelyzetébe és a lakásproblémák megoldását célzó soproni panelépítések történetébe, de kitért az akkori munkahelyteremtés kérdéskörére is, amely során  ezrek indultak meg az északnyugati ipartelep irányába, ahol a SOTEX, a SOFA, az AFIT, a Fésűsfonalgyár vagy éppen az Öntöde biztosított mindennapi megélhetést biztosító munkahelyet.   

Az időutazás során felelevítésre került a város első "kockaházának" építése illetve az első magvalósult lakótelep történetére is, amely azonban olyan kérdéseket és megoldandó feladatokat is jelentett mint  a tömegközlekedés megszervezése vagy éppen a élelmiszerboltok nyitásának és az iskolák, óvodák, bölcsődék megvalósítása. 

A színvonalas előadás ezúttal is hatalmas sikert aratott, amelynek végén tapssal és személyes gratulációkkal köszönték meg Bolodár Zoltánnak a múlt felidézését. 

Bolodár Zoltán
Bolodár Zoltán
fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek