| 2019. június. 3. | 4 perc olvasás

Retro Tündérfesztivál

A pünkösdi hétvégén 2 napra újra a tündérek és manók lakhelye lesz az Erzsébet kert. Június 8-án és 9-én egy tündéri játszókert várja a családokat: kicsiket és nagyobbacskákat egyaránt. Sőt, a szervezők szerint a nagyikat sem szabad otthon hagyni: Sopron legnagyobb gyermekrendezvénye az idén retro hangulatú lesz.

A Retro Tündérfefsztiválról és a Soproni Ünnepi Hetek programjáról hétfőn tartott sajtótájékoztatót Pataki András, a Pro Kultúra Sopron ügyvezetője, és Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra Sopron közművelődési munkatársa.

A Páneurópai Piknik 30. évfordulója, valamint a Kockásfülű nyúl 45. születésnapja adta az ötletet: 2019-ben a hagyományos tündéri játékelemeken túl legyenek olyan látványoságok, melyek a kisgyerekes szülők gyerekkorát is megidézik. Lesznek pedálos moszkvicsok és óriási pöttyös labdák, lehet majd a fák alatt hintázni és óriás szappanbuborékokat fújni, vagy üres kofferekből bunkert építeni (ez lesz a Bőrönd-ölöndölő). Az egész kert egy nagy Piknik placc lesz ezen a hétvégén, az ügyesebbek pedig még piknik kosár díszítő versenyre is benevezhetnek. Szombaton este 8 órakor egy hangulatos szabadtéri Piknik Mozi is lesz a kertben: Hamupipőke élő szereplős történetét lehet majd megnézni – pokrócokról, párnákról, kis székekről vagy akár csak a fűben ücsörögve. A ’89-es eseményekre mesebeli trabantok emlékeztetnek majd, az egyiket bárki ki is próbálhatja, egy másikat pedig szabad lesz befesteni ezen a hétvégén.


fotó: Griechisch Tamás

A Tündérfesztivál díszvendége az idén 45 éves Kockásfülű nyúl lesz. Hogy kerül egy városi mesefigura a tündérek közé? A Kockásfülű nyúl éppen úgy cselekszik, mint ahogy a mesebeli jó tündérek teszik a dolgukat: észreveszi, ha valahol baj van és odasiet, hogy segítsen. De nem megoldja másik helyett a konfliktust, hanem rávezeti a civakodókat a helyes útra… A Kockásfülű nyúl rajzolója és rendezője, Richly Zsolt Sopronban született, unokái ma is a városban élnek. A Tündérfesztiválon vele és a sorozat írójaként ismert Marék Veronikával is találkozhatnak majd a gyerekek: a szombati nyitóceremóniára mindketten meghívást kaptak. Kockás fülek is lesznek a Tündérkertben jócskán, lesz nyuszisimogató, kockás rajzolda és minimozi sátor is, ahol a régi epizódok is újra nézhetők. Érdemes lesz eleve távcsővel érkeznie a családoknak a Tündérfesztiválra, hiszen a fák ágai között a Kockásfülű nyúl kalandjait járhatják végig a kincsvadászok.


fotó: Griechisch Tamás

A Tündérfesztivál egyre „sopronibb”: a 66 féle játszóhely többsége a városban működő egyesületek, művészeti csoportok, iskolák vagy civil szervezetek jóvoltából valósulhat meg. A légtornászok közreműködésével lesz megint Lengő mese és kinyit a Tündér Tánc Tanoda is, a Handler iskola működteti az Ácsoldát és a Tündérszép Szalont, ahol arcfestés, csillámtetkó és hajfonás is lesz. Újdonság a Dog dance, ahol kutyák és gazdik együtt táncolnak, a Lady Lions lelkes tagjai pedig a fogyatékkal élők iránti érzékenyítéssel készülnek. A legkisebbeket hordozókendő bemutatóval és szoptató kuckóval várják, a (Nem) csak ülök… elnevezésű padokon pedig bárki beszédbe elegyedhet a nagyikkal. 


fotó: Griechisch Tamás

A színpadi programok közül ki kell emelni a szombati nyitóceremóniát, majd a hagyományos viseletversenyt: kisebbeknek, nagyobbaknak és családoknak is érdemes lesz beöltöznie ezen a hétvégén. Bemutatkoznak a „Valahol Európában” című barlangszínházi előadás gyerekszereplői, délután 3 órakor Szalóki Ági és zenekara, 5-kor pedig a Méhek formáció lép a Világhírű Porondra. Vasárnap a Petőfi AMI táncosai egy pünkösdi játékot mutatnak be, 3-kor a Kolompos együttes mutatja be a Pünkösdi királykisasszony c. interkatív műsorát, és fellép a Kalimba Gyermek Gospel kórus is. A Zenepavilonban (tündéri nevén a Pagodában) fél óránként más és más foglalkozás, bemutató és játék várja a kicsiket: lesz Manó Jóga és Tündérvarázslat, mesél majd a Réti tündér és szót kapnak a Beszélő babakezek. Szombaton egy japán tündér is vendégségbe érkezik – hagyományos japán papírszínházat mutat be – persze kimonóban. A 66 féle szabadtéri játék közül az idén sikerült néhány „nagy nevet” is meghívni a Tündérfesztiválra: itt lesz Paprika Jancsi Csúzlizdája és Kádár Ferkó világhíres fotószínháza is. A szervezők azt remélik, a Tündérfesztivál az értékőrző, jellemfejlesztő és környezetkímélő minőségi gyermekprogramok otthona, ahol mindenki kap valamit a tündéri erények közül – legyenek bár mai vagy régebbi gyerekek, arra sétálók és játékmesterek, önkéntes segítők vagy fellépők. 

Pataki András, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. igazgató-főrendezője hozzátette, hogy a Soproni Ünnepi Hetek programsorozat első hétvégéje a gyermekekről szól, június 10. és 17. között rendezik a Sopron Drum elnevezésű "ütős" fesztivált, amelyen a koncertek mellett mesterkurzusokat is tartanak, mások mellett Dennis Chamberszel és Tommy Campbellel. A Hét Tánc Festet június 17. és 23. között rendezik, míg a Sopron Classic elnevezésű tematikus hetet július 1-je és 7. között tartják, ez utóbbin a komolyzene kapja a főszerepet - mondta Pataki András.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek