| 1 perc olvasás

Rétvári Bence: az iskolai mobilhasználat szabályozására kaphatnak felhatalmazást az iskolák

Az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat megteremti a jogszabályi alapját az iskolai mobiltelefon-használat szabályozásának - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára kedden.

Elmondta, egyre több hazai és nemzetközi kutatás támasztja alá, hogy a diákok iskolai koncentrációjára, figyelmére, teljesítményére egyértelműen rossz hatással van a korlátlan iskolai mobiltelefon-használat. Kevésbé tudnak figyelni a tananyagra, ha közben a mobil náluk van, vagy akárcsak a táskájukban hever.

Hozzátette, hogy a benyújtott javaslat előtt a Belügyminisztérium digitális konzultációt is tartott. A tanárok és igazgatók többsége szükségesnek tartotta az iskolai mobilhasználat szabályozását, mert a mobil eltereli a diákok figyelmét.

Elmondható, hogy sokszor nehezíti meg a tanárok munkáját, ha a diákok figyelmét a mobiltelefonokon futó alkalmazások elvonják. Nehezebb a tanárnak úgy oktatni, úgy fenntartani a diákok figyelmét 45 percig a tanórán, ha közben vagy akár csak az óraközi szünetekben a diákok az ingergazdag mobiljaikon függenek

- fejtette ki.

Fontos ugyanakkor, hogy természetesen megmarad a diák lehetősége a mobil használatára az iskolaidő előtt vagy után, szükséges esetben a szüleikkel a kapcsolatot ezen keresztül is tarthatják, illetve ha a tananyag elsajátításához a mobil is szükséges, akkor a tanár engedélyével bevihetik tanórára is a mobilt - mondta.

 

 

Borítókép forrása: Pixabay

Legnépszerűbb cikkek