| 2 perc olvasás

Rétvári Bence: rekordmértékű béremelés vár a pedagógusokra

Három év alatt 75 százalékos béremelés a cél a pedagógusok számára, ami a valaha volt legnagyobb emelés – jelentette ki Mozaik című műsorunkban Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az új pedagógus életpályamodell előnyeiről és az ellenzék uniós pénzek visszatartására irányuló politikájáról is kifejtette álláspontját.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Mozaik című műsorunkban elmondta: az új pedagógus életpályáról szóló törvénytervezet célja, hogy aki többet vagy jobban foglalkozik a diákokkal, az jobban is keressen.

„A tervezettel kapcsolatban 73 ezer pedagógussal, 130 ezer szülővel és 400 iskolaigazgatóval folytattunk konzultációt, akik egyetértettek abban, hogy a jövőben a bérezés esetében a teljesítménynek kell a legfőbb szempontnak lennie. A lemaradó gyerekek felzárkóztatása, a tehetséges tanulók versenyre felkészítése, a tanórán kiüli programok szervezése, a magasabb óraszám, valamint az újfajta digitális módszerek bevezetése is meghatároznák a pedagógusok bérét. A törvénytervezet értelmében az életkor alapú bérezés helyett elsősorban a teljesítmény alapú kerülne előtérbe.”

Fotó: Griechisch Tamás
A pályakezdők bére is nagyobb mértékben fog emelkedni, így a fiatalokat is ösztönözni tudjuk a tanári pályára. Az új modellnek köszönhetően a hátrányos helyzetű térségekben tanító tanárok bére is nagyobb mértékben tud emelkedni

– tette hozzá Rétvári Bence.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a pedagógus életpályamodellel kapcsolatos tévhitek közé tartozik a tanárok magánéletének megfigyelése és a kevesebb szabadság.

"Eddig a pedagógusokra több jogszabály vonatkozott egyszerre: a Munka törvénykönyve, a közalkalmazotti törvény és a köznevelési törvény. Három törvényt kellett végigbogarászni, ha valaki a teljes képet akarta látni. Most egy jogszabály lesz csak, ezzel egyszerűsítve a helyzetet. Nehezen érthető, de a legtöbb támadást a javaslat azon részei kapják, amelyek a most is hatályos törvényi szövegek átemelései. Tehát nem új szabályok, nem hoznak semmilyen módosulást, csak átkerülnek a munkajogi vagy közalkalmazotti jogszabályokból az új pedagóguséletpálya-törvénybe is" - hangsúlyozta Rétvári Bence. 

Fotó: Griechisch Tamás
Három év alatt 75 százalékos pedagógusbér-emelés a cél, ami a valaha volt legnagyobb emelés.  Ha megérkeznek az EU-s források, másnaptól 561 ezer forint lesz a pedagógus átlagbér, 2025 januárjára pedig 800 ezer forint a kormány tervei szerint a pedagógus-átlagbér.

"Mi eddig minden brüsszeli megállapodást betartottunk, így nem rajtunk múlt, hogy még mindig nem használhatjuk pedagógusbér-emelésre a Magyarországnak járó forrásokat."

Gyurcsány Ferenc többször is kijelentette, Molnár Csaba pedig megerősítette, hogy ők azon dolgoznak Brüsszelben és itthon is, hogy egy fillér se érkezzen Magyarországra a pedagógusok béremelésére

  - fűzte hozzá a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki ezt elfogadhatatlannak nevezte.  

Legnépszerűbb cikkek