| 2018. június. 13. | 1 perc olvasás

Ritka légköri jelenségek okozták a tegnapi ítéletidőt

A szakemberek már magyarázatot is adtak arra, hogy mi okozta a heves időjárási jelenségeket. Délután egy szupercella, az esti órákban pedig peremfelhős zivatarlánc érkezett az Alpokaljára.

Olvasóink számos felvételt rögzítettek a keddi ítéletidőről – az elképesztő felhőket mindenki megdöbbenve rögzítette. A délutáni órákban egy szupercellás, vagyis forgó zivatar csapott le Sopronban, és környékén. A szupercellák akkor alakulnak ki, amikor egy forró, meleg időszakot markáns hidegfront szakít meg. Az intenzív feláramlással rendelkező szupercellákat könnyedén lehet azonosítani, ugyanis a szélnyírás, vagyis a szél-erejének és irányának a magassággal történő változása miatt hevesen kavarognak. A szupercellák kicsi ciklonok, amelyekben rendkívül gyakran képződnek tornádók. Ilyenre városunk környékén nem volt példa, de a vihar pusztítása így is elementáris volt - beszámolók 100 km/h-nál is erősebb szélről, özönvíz-szerű esőről, és dió nagyságú jégről tanúskodnak.


Olvasónk fotója

Este pedig egy rendkívül ritkán látható rendszer tört be az Alpokaljára. Roppant erős zivatarláncnak lehettek tanúi a környéken élők, amelyet a masszív pereme tette igazán különlegessé, és hátborzongatóvá. Az ilyen peremeknél rendkívül heves, 100-120 km/h-s kifutószél is lehetséges, amelyet hirtelen nagyobb mennyiségben lehulló csapadék, helyenként pedig jégeső kísér.

Legnépszerűbb cikkek