| 2019. július. 30. | 2 perc olvasás

Ritka madarakra is kerül jelölés a Fertő tónál

Mintegy 2000 madarat gyűrűznek meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai július vége és október közepe között. A szakemberek így követik nyomon a vonuló madarak útvonalát, és azt is, hogy a populációra hogyan hat a klímaváltozás.

- A gyűrűzés során minden madár kap egyedi felirattal ellátott jelölőgyűrűt, valamint a szakemberek le is mérik az állatot – mondta Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park zoológusa. - Feljegyeznek bizonyos populációs paramétereket, kondíciót és testméreteket is. A vízimadarak szinte minden faját gyűrűzik, legnagyobb tömegben parti madarakat – fűzte hozzá.

A gyűrűzésre kiszemelt madárfajok egyedei hosszú lábú, hosszú csőrű és hosszú nyakú, érdekes küllemű állatok – azért is festenek ilyen érdekesen, mert a part melletti, sekély vizes zónában táplálkoznak. A szakemberek ott is fogják el őket. Céljuk ezzel, hogy feltérképezhessék a kontinens belsejében húzódó vonulási útvonalakat, hiszen ezeknek a nálunk nem fészkelő madaraknak a túlnyomó többsége a tengerpartok mentén vonul.  

A szakemberek az időjárás és a vízviszonyoknak megfelelően júliustól az ősz közepéig végzik a gyűrűzéseket. Ez alatt mintegy 2000 madarat jelölnek meg. Előfordul az is, hogy egy-egy ritkaságot fognak a szakemberek. - Találkozunk olyan madarakkal is, amelyeknek a puszta megfigyelése is ritkaságszámba megy – emelte ki Pellinger Attila. - Ilyen a vándorpartfutó, amely óriási távolságokból érkezik. Illetve vannak olyan fajok is, amelyek egyébként nem ritkák Európában, de a kontinens belsejébe nagyon kis számba jutnak el, mint például a kőforgató és a vékonycsőrű víztaposó. Akadnak váratlan vendégeink is. Kerültek a kezünkbe úgy ragadozómadarak, hogy azok zsákmányállatot keresve keveredtek bele a varsáinkba, amelyek hasonlatosak egy labirintushoz. A madár befelé szűkülő bejáraton bejut egy dobozszerű zárt térbe, ahonnét már nem tudja megtalálni a kijáratot – részletezte.  

A zoológusok azt tapasztalják az elmúlt években, hogy a madárvonulási útvonalak megváltoztak az évek során, és ez a tendencia több fajnál is kimutatható. A korábban az afrikai kontinensre vonuló madarak egy része már nem szeli át a Földközi-tengert, hanem Európa déli részén, a tengerpartokon szóródnak szét. Ez a viselkedés állandósulni látszik a szakemberek szerint, mert a madarak itt megtalálják azokat a feltételeket és táplálékot, amely az átteleléshez szükséges.

Legnépszerűbb cikkek