| 2020. június. 13. | 2 perc olvasás

Ritka madarat engedtek vissza természetes élőhelyére Sopronban

Ritkaságnak számító madarat, egy darázsölyvet engedtek vissza természetes élőhelyére a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei a harkai platón. A madár legyengült fizikuma miatt került a nemzeti park gondozásába.

Május végén talált rá a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyik munkatársa a legyengült állapotú madárra, amely a földön feküdt. Az Őrségi Nemzeti Park madármentő központjába szállították Kőszegre, ahol kiderült, hogy szerencsére az egyednek nincsenek sérülései. Miután megerősödött és egy nagyobb röpdében is jól repült, a harkai platón szabadon engedte Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park tájegység vezetője. Elmondta, hogy az Afrikából vonuló madár sok mindenre érzékeny, egyebek mellett a rovarölő szerekre, de gyengült állapotba is épp azért kerülhet, mert az irtások következtében nem talál magának táplálékot.

A darázsölyv ritka vonuló madár, Afrikában több faja is él. Különlegessége, hogy rovarokat fogyaszt, ezért nagy terület kell neki ahhoz, hogy táplálékát összeszedje a földről. Megnevezése is utal arra, hogy mit fogyaszt, elsősorban darázsféléket: kiszedi a fészküket és a lárvákat megeszi. Testméretéhez képest nagy szemei vannak, ennek segítségével veszi észre táplálékát a földön. Testalkata galambra emlékeztet, lábai pedig nem egy ragadozómadáréhoz hasonlóak, hanem inkább kaparó lábai vannak, ezzel sokat gyalogol a földön. Tollai, pikkelyei sűrűek, hogy a rovarok ne csípjék meg.

A darázsölyv egy hátizsákos nyomkövetőt is kapott, ennek segítségével a szakemberek nyomon tudják követni a madarat, hogy valóban visszailleszkedett-e a természetbe. Ha nem, a jeladóval ismét megtalálhatják és segíthetnek rajta. A nyomkövetővel azt is megtudhatják, hogy merre vonul a madár, hol tartózkodik és hol költ. Ezzel a szokásait tudják vizsgálni. A jeladó egy egészen kicsi napelemes készülék. Amikor mobilhálózat közelében tartózkodik madár, a jeladó továbbítja az addig rögzített adatokat. Váczi Miklós szerint általán egy-két naponta küldi a jeleket, azonban vonuláskor Afrikában van, hogy néhány hónap után.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki legyengült, sérült vadmadarat talál, ne etesse és itassa. Helyezzék inkább testméretének megfelelő nagyságú dobozba, rakják hűvösebb helyre és értesítsék a nemzeti parkot, vagy egy madármentő szervezetet. A szakemberek 24 órán belül begyűjtik a sérült madarat.

Legnépszerűbb cikkek