| 2016. október. 6. | 2 perc olvasás

Robert Capa / Mozgásban – új kiállítás Sopronban

A világhírű, magyar származású fotós képeiből nyílik kiállítás a Liszt központ Munkácsy-termében.

Az október 16-tól jövő év január 6-ig látható kiállítás 43 képet mutat be a világhírű, magyar származású fotóriporter 1933-1954 között készített felvételeiből. A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállításán láthatunk fotót a harmincas évek Párizsából, a spanyol polgárháború és a második világháború frontjairól, a háború utáni Kelet-Európában és Izraelben készített riportokból és az ázsiai haditudósításokból is. A tárlaton könyvekből, lapokból, filmekből, galériákból és a világhálóról ismert fényképeket új kontextusba helyezik a kiállítás rendezői, megmutatva, hogy milyen képeket tár elénk a múlt, ha másképpen nézzük, mint eddig.

Copyright: Alkuszok a tőzsdén, Párizs, 1936. tavasz, fényképezte Robert Capa© International Center of Photography, New York – Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye, Budapest
Copyright: Alkuszok a tőzsdén, Párizs, 1936. tavasz, fényképezte Robert Capa© International Center of Photography, New York – Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye, Budapest

A tárlatot október 15-én az álnéven alkotó író, CENTAURI nyitja meg. A Pátosz a káoszban, a Kék angyal és a Jégvágó című kötetek szerzője időnként fotókat is közöl, melyekkel már több kiállításon aratott elismerést.

Négy alkalommal lesz rendhagyó tárlatvezetés a kiállításon, melyeket a soproni történész, Dr. Ifj. Sarkady Sándor tart azoknak, akik részletesebben szeretnének megismerkedni Capa életével és korával. “A velünk élő XX. század Robert Capa kamerájának kereszttüzében” című vezetések havonta egy alkalommal, október 19-én, november 16-án, december 7-én és január 4-én indulnak 17 órától. 

Al Ghaoui Hesna
Al Ghaoui Hesna

Egy rendhagyó programnak is helyet ad a kiállítás: november 19-én 17 órától a Prima Primissima-díjas szerkesztő-riporterrel, Al Ghaoui Hesnával láthatnak pódiumbeszélgetést az érdeklődők, melyen a háborús tudósítás szakmai és lelki hátteréről lesz szó.

Megnyitó: 2016. október 15., 16.00 óra

A kiállítást megnyitja: CENTAURI, író

A kiállítást bemutatja: Fisli Éva, kurátor

Közreműködik: Kun Olga (ének) és Kuzsner Péter (zongora)

Nyitva tartás:

- Naponta 10.00-18.00-ig

- December 24-én zárva

- November 19-én Al Ghaoui Hesna pódiumbeszélgetése miatt a kiállítás 16 óráig látogatható.

Jegyár: felnőtt 1.800 Ft / diák (diákigazolvánnyal) és nyugdíjas: 900 Ft

 Családi jegy (3-5 fő) 3.600 Ft / 6 éves kor alatt a belépés díjtalan

Legnépszerűbb cikkek