Robotika és banánzongora – Pályaválasztási kiállítás Sopronban

Szakképző iskolák és munkáltatók mutatkoztak be a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákoknak a Liszt Központban. A kiállításra Sopronból és környékéről több, mint ezer 7. és 8. osztályos gyereket vártak. A rendezvényt már 17. alkalommal tartották meg. A cél most is azt volt, hogy népszerűsítsék a szakképzést, vagyis, hogy a diákok piacképes szakmát válasszanak.

A Soproni Szakképzési Centrum valamennyi tagintézménye képviseltette magát a kiállításon. Így a pályaválasztás előtt álló tanulók bepillanthattak például a fodrász, a kozmetikus, az autószerelő, a szakács vagy éppen a gépszerelő képzésekbe. Sokan most tájékozódtak a lehetőségekről.

Az intézmények izgalmas látványosságokkal készültek a kiállításra – a Handler informatikus tanulói például a robotika alapjait mutatták meg a leendő diákoknak. A Vas – és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium pedig banánzongorával, valamint a villanyszereléssel, és informatikával kapcsolatos csemegékkel is készült. Az iskola diákjai mutatták be az érdeklődőknek, hogy néhány év alatt milyen szintre juthatnak el.  


fotó: Griechisch Tamás

Sopronban már 17. alkalommal rendezték meg az általános iskolás diákok továbbtanulását, szakmaválasztását segítő rendezvényt, a Pályaválasztási Kiállítást és szakmabemutatót. Összesen 27 kiállító jelent meg a rendezvényen, ezek közül 17 szakképző iskola és 7 munkáltató mutatkozott be. A környék általános iskoláiból több, mint ezren nézték meg, hogy milyen szakképzési lehetőségek közül választhatnak.  


fotó: Griechisch Tamás

 - A diákok nagyon nehéz helyzetben vannak, de ez édes teher, ugyanis rengeteg lehetőség közül tudnak választani – mondta Kuntár Csaba, a Soproni Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese. - Azonban, a döntés meghozatala rendkívüli felelősség, amit a diákok csak úgy tudnak helyesen véghezvinni, ha elegendő információval rendelkeznek. Ez a rendezvény pedig kiváló lehetőség az információszerzésre – fűzte hozzá.  


fotó: Griechisch Tamás

A pályaválasztási kiállítás megnyitóján elhangzott, a szakképzett munkaerő hiánya speciális helyzetet teremt Sopronban, ezért különösen fontos ezeknek a szakmáknak a népszerűsítése. A szakértők hangsúlyozták: városunk iskolái minőségi, és széleskörű oktatást tudnak nyújtani, így rendeget piacképes szakmát tudnak tanulni azok, akik soproni intézmény mellett teszik le a voksukat.

A pályaválasztási kiállítást minden évben a Győr-Moson- Sopron Megyei Kormányhivatal szervezi. A hivatal kabinetvezetője, Horváth Lajos hangsúlyozta: a szakképzés átalakulásával azt a célt szeretnék elérni, hogy a szakember hiány és a technológiai fejlődés okozta kihívásoknak egyaránt megfeleljenek az intézmények.   


fotó: Griechisch Tamás

A soproni önkormányzat részéről dr. Farkas Ciprián üdvözölte a jelenlévőket, aki kiemelte, hogy – bár a pályaválasztásról szóló döntést a gyerekek hozzák meg, a szülők felelőssége is nagy, hogy a lehető legjobb döntés szülessen.  


fotó: Griechisch Tamás

Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy jó irányba halad a szakképzés, amit a világversenyeken elért jó helyezések is bizonyítanak, azonban a valódi hiányszakmák népszerűsítése most a legfontosabb - hangsúlyozták a szakemberek. A hasonló rendezvényeken a szervezők arra törekednek, hogy megmutassák az iskola utáni életet, és az elhelyezkedési lehetőségeket is.  


fotó: Griechisch Tamás

Sopron környékén most a legkeresettebb szakmák az ács, bádogos, hegesztő, csőszerelő, fémmegmunkáló, de hiány van festő - mázolóból, pincérből, szakácsból és hentesből is.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek