| 2018. augusztus. 22. | 4 perc olvasás

Rockopera a zentai csatáról / Ősbemutató a Vajdaságban

Zenta, 1697. címmel új magyar rockopera ősbemutatóját tartják Zentán a sportcsarnokban szeptember 8-án este fél nyolckor. Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő művét Pataki András rendező állítja színpadra. A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser, Szomor György, Békefi Viktória, Savanyu Gergely, Nagy Gábor és Kósa Zsolt látható.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készülő előadás tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben. A most készülő rockoperát a szerzők a vajdasági város napjára írták, hangzott el az eseményről tartott zentai sajtótájékoztatón.

- A Zentai Magyar Kamara Színház idén ünnepli fennállásának a tizedik évfordulóját eddigi történelmének legnagyobb szabású produkciójával, a magyar történelem egyik legnagyobb  pillanatáról, győzelméről szóló művel és ez sorsfordító számunkra is - mondta  Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, aki hozzátette: összesen hatvannégyen lépnek színpadra a nagyszabású előadásban. Tizenegy színész-énekes, a Sopron Balett tizenhárom tagja, tizennégy vajdasági táncos  huszonkét zentai iskolás gyermek és a Budapesti Fővárosi Nagycirkusz négy akrobatája. 

A jelmez Húros Annamária munkája, a díszlettervező Pataki András,  a koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó, a fénytervező Madarász János, a hangmérnök Mohai György, a dramaturg Katona Imre. Az előadást az elkövetkezendő három évben szeptemberben Zentán mindig eljátsszák, tartanak belőle jövő nyáron magyarországi bemutatókat és bekerül a Soproni Petőfi Színház 2019/2020-as évadába, a tervek szerint 23-szor adják majd elő a leghűségesebb városban.

Pataki András rendező hangsúlyozta: vajdasági és színháztörténeti pillanat, hogy történelmi témájú, minőségi zenés színházi mű született, amely hiánypótló is egyben. Nem csak amiatt, mert egy világtörténelmi jelentőségű győztes csatára emlékezhetnek így, hanem azért is, mert ennek segítségével az identitásunk újraélhető, a múltból pedig eredeztethető önmeghatározásunk. Kiemelte, egy kortárs zenemű született, amely üzenet a jövő felé egy olyan időszakból, amikor az összempátia és együttműködés megállította a török hódítást. 

A produkció nem történetet mesél klasszikusan, hanem állapotokat, képeket, helyzeteket mutat be, hús-vér szereplőket ábrázol a dalok, a zene segítségével, markáns szövegekkel, hasonlóan az operákhoz. Megjelennek a történelmi figurák is és bekerült egy fikciós szerelmi szál is a rockoperába. Deák Pál magyar huszárezredes szerepét Vastag Tamás a népszerű magyar előadó játssza, Julie Fayol, Eric Fayol francia hadmérnök lánya pedig Stéphanie Schlesser sztárénekes lesz, aki ezúttal magyarul énekel. A nemzetközileg is elismert énekesnő Belgiumban született, 18 évesen költözött Párizsba, mivel felvételt nyert az exkluzív Nemzetközi Musical Akadémiára, ahol évfolyamelsőként diplomázott. Azonnal leszerződtették a Párizsi Notre-Dame című francia musical ázsiai turnéjára Fleur de Lys szerepére. A féléves turné alatt közel 100-szor játszotta ezt a szerepet, és bejárta Dél-Koreát, Taiwant és Libanont. A következő felkérés a Rómeó és Júlia musical főszerepére szólt, abban Júliát játszotta ismét Dél-Koreában. Párizsba visszatérve a Madiba című, Nelson Mandela életéről szóló musicalben lépett fel. Itthon az Aida soproni sikere után szerepelt a fővárosi We Will Rock You musicalben is.

Vastag Tamás
Vastag Tamás
Békefi Viktória
Békefi Viktória
Stéphanie Schlesser
Stéphanie Schlesser

Szarka Gyula a rockopera zeneszerzője kifejtette, a kilencven perces zenei anyagban a stílusok átfedik egymást, közben egységes, mai fülnek szóló hangzásvilág létrehozására törekedett. A történet követi a zenét, amely előbb született meg, mint a szövegek. Nagyon jól együtt tudtak dolgozni Szálinger Balázzsal, akivel az Álmos legendája előadás után ez már a második közös munkájuk. Hozzáfűzte: kihívást jelentett számára a csatának, annak jelentőségének, hatásának zenei ábrázolása. Őt mindig érdekelte a magyar történelemnek ez az időszaka és örül annak, hogy felvidéki magyarként most a Vajdaságban készülhet egy történelmi ősbemutatóra. A rockopera dalai a premierre cédén is megjelennek, az előadók már végeztek a stúdiómunkával.

A Savoyai Jenőt alakító Savanyu Gergely arról beszélt, hogy számára újdonságot jelent ebben az előadásban részt venni, mert eddig pályafutása során főként operettekben játszott. Ahogy megfogalmazta, sokszínű, karakteres dalokat születtek, remekül előadhatók színészileg, s amikor felénekelték a stúdióban, akkor is remek csapatmunka jellemezte a közös munkát. Ő és a többi szereplő, a figurák igazságainak, belső útjainak bemutatására törekszenek majd a dalok segítségével is.
   
A sajtótájékoztatón Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja örömét fejezte ki, hogy az idei városnapi rendezvénysorozaton olyan műnek tarthatják az ősbemutatóját, amely Európa történelmében mérvadó eseményről szól és mindez Zentán valósulhat meg.
Az előadást támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta város önkormányzata és a Bethlen Gábor Alapítvány. A produkció összköltségvetése meghaladja a 30 millió forintot, ennek több mint felét a soproni színház állja.Szarka Gyula – Szálinger Balázs
Zenta, 1697.
(rockopera)
A Zentai Magyar Kamaraszínház ősbemutatója 
koprodukciós partner a Soproni Petőfi Színház 


Főbb szerepekben:
(Császári tábor)
Savoyai Jenő herceg, francia származású fővezér - Savanyu Gergely 
Sigbert Heister báró, osztrák hadvezér - Nagy Gábor 
Deák Pál, magyar huszárezredes - Vastag Tamás 
Laczó Tamás, magyar huszár - Papp Attila 
Julie Fayol, Eric Fayol francia hadmérnök lánya - Stéphanie Schlesser 
Pap - Major Zsolt

(Török tábor)
Elmasz Mehmed, nagyvezír – Horányi László
Tököly Imre, kuruc kapitány - Szomor György 
Borisz Petrovics, szerb kapitány - Wischer Johann 
Eric Fayol, francia hadmérnök - Kósa Zsolt 
Hajós Anna, zentai asszony, Laczó Tamás felesége- Békefi Viktória
 

Legnépszerűbb cikkek