Rokonaink a nepáli magarok?

Tudtad, hogy él Nepálban egy magar népcsoport, amely jelenleg a 30 milliós népesség közel 10%-át teszi ki?

Az anya és az anyaföld többet ér, mint a mennyek királysága, vallják a Magariában élő magarok.

10 ezer évnél régebbi kővésetek és írások találhatóak náluk, melyek érintetlenek és megfejtésre várnak. A magar törzsek elsőként jöttek a mai Nepál területére.

(http://magyarno.com/)

Feltételezések szerint Kasmirból érkeztek, ők a kusok vagy kasok, hasonló a kinézetük, vagy/és Közép-Ázsiából és a tibeti platóról érkeztek. Identitásuk mindkét eredetet őrzi.
Földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, középkori eszközökkel próbálnak meghódítani minden termékeny területet a Himalája 2000-4000 m magas részein.
A nepáli magarok 7 nagy törzsének neve: ALEK, BUDA, GARTI, TAPA, ROKA, RANA, PUND. A nagy törzsek mellett, kisebb törzsek is léteznek, például KÁM és KAN. Három MAGAR nyelvet beszélnek: MAGAR-KURA, KAN-KURA, KAIKE (Istenek nyelve).

Írásuk: AKAIKA rovásjelek, amely a székely és az Indus-völgyi rovásírás régies alakja. A nepáli magaroknak többféle írásuk van, a nagyon régieket még a sámán papok sem ismerik, ezek többnyire kővésetek. Földbe temetkeznek, kopjafát faragnak és állítanak az elhunytnak.

1840 évig királyságuk volt, majd a különféle okok miatt meggyengült nepáli királyságokból jött létre, egységes akarattal a mostani Nepál.

Nepáli kolostor szkíta szarvas faragványa (https://www.baratistvanzsolt.hu/)

Nepálban, Magariában született a magar nép Buda nevű törzséből Buddha, a Szkíta Bölcs.

Fontos tudnunk néhány dolgot Sákjamuni Buddháról. Elsőként, hogy nem Buddha, hanem Buda, így ejtik a nevét. Továbbá: megvilágosodása utáni neve, a Sákjamuni Buda, a sákja (szakja, szaka) szkítát, a muni (munyi) pedig bölcset jelent. A magar királyságok, 12 királyság szövetsége volt a hatalmas Szkíta birodalom keleti ága vagy más néven Indoszkítia.

A haldokló Budát aggódva kérdezték tanítványai. – Mester, visszatérsz még valaha? – Nem barátaim, én most kilépek az élet kerekének forgásából. De ne aggódjatok, tizenkét évvel távozásom után jön majd egy második Buda. Ő pedig sokkal hatalmasabb és bölcsebb lesz nálam.

(https://www.baratistvanzsolt.hu/)

Padmaszambhava, azaz Lótuszbanszületett lett a neve, de hallhattuk még Guru Rinpocseként is. Sok neve közül azonban van egy, ami hozzánk, magyarokhoz közelebb áll, mégpedig a Sákjasimha, azaz a Szkíta Oroszlán. Ő a mai Pakisztán területén született, de akkoriban még nem létezett ez az állam, Nepál sem, sőt még India sem.

Amiről beszélhetünk: Szkítia. Ezen a hatalmas területen jött létre később a Heftalita Birodalom, azaz a Húna Birodalom, kik saját magukat uar-nak (avar) hívták, más néven párthusok.

Nepál 18. századi egyesítése előtt kisebb királyságokból, városállamokból állt, mégis őriztek valamiféle területi egységet. Ez már csak azért is érdekes, mert itt nem beszélhetünk homogén nemzetről, több tucat különböző törzs élt itt együtt, amelyek még nyelvükben is különböztek. Érdekes módon az államalkotó népcsoportok éppen heten vannak, és ebből az egyik törzs a magar.

A magarok, rettenthetetlen harcosok hírében álltak és állnak, egyik katona törzsük a híres-hírhedt nepáli gurkhák, akiknek halált megvető bátorságáról, hősies vagy vakmerő rohamairól szinte az egész világon tudnak. Ezért szerződtette a Brit Birodalom őket, mint különleges katonákat, felderítőket, s az Egyesült Királyság a mai napig is zsoldjába fogadja e nepáli népcsoport katonáit. Kering egy legenda, miszerint a Falkland-szigeteki háborúban, 1982-ben egy maroknyi gurkha zsoldos, miután partra szállt az egyik, konfliktusban érintett szigeten, híres és rettegett késüket, a khukrit előrántva rontottak az argentín megszállók lőállásai felé, amitől ezek annyira megrémültek, hogy mindent otthagyva rohantak el. A hivatalos jelentésben pusztán ennyi szerepel: Anglia 75 tengerészgyalogos katonája néhány óra alatt visszafoglalta a szigetet.

(https://www.baratistvanzsolt.hu/)

Mi is ez a híres-hírhedt fegyver, a khukri? Görbe ívű pengéjének a belső íve van megélezve. Ez a fegyver egy Oroszország területén feltárt, szkíta halomsír leletanyagában is megtalálható.

A magarok, akárcsak mi magyarok pentaton dallamokat énekelnek népdalaikban. Népi hangszereik a doromb, síp, dob, furulya.
Vallásuk a buddhizmus, hinduizmus és az ősi sámán bon vallás keveréke. Akárcsak a székelyek, ők is tulipán motívumos kopjafákkal temetkeznek. Eredetmondájukban egy csodaszarvast üldöző testvérpár elevenedik meg, akárcsak a magyar eredetmondában.
 

Forrás: http://hunagramma.lapunk.hu/

https://magyarno.com/

Magarok Nepálban - 2. rész - Magar Krónika - YouTube

https://www.baratistvanzsolt.hu/

Borítókép: https://magyarno.com/

Címkék: magarok

Legnépszerűbb cikkek