| 2021. január. 3. | 1 perc olvasás

Rosszabb volt a szilveszter a kutyáknak

Nem kevés munkájuk akadt az állatvédőknek szilveszter éjjelén, amely rosszabb volt a kutyáknak Sopronban és a város környékén, mint tavaly, mert több állat ijedt meg a pirotechnikai eszközöktől és szökött el otthonából, mint korábban.

A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület tagjai segítőkkel és a VakkRandi, Menhelytől a Családig Állatvédő és Állatmentő Egyesülettel kiegészülve igyekezett segíteni a bajbajutott állatoknak szilveszter éjjelén. Az este nyolc óra utáni kijárási tilalom és bizonyos pirotechnikai eszközök használatának tilalma ellenére is számoltak azzal, hogy lesz munkájuk, ugyanakkor azt nem gondolták, hogy már délután.

Az első telefonhívás három óra magasságában érkezett, onnantól szinte folyamatosan csörögtek a telefonok elszökött kutyák miatt – mondta az egyesület elnöke, Tölli-Molnár Beáta.

Kiemelte, hogy összesen 13-an járták nyolc autóval Sopront, de kaptak bejelentést Harkáról, Fertőszentmiklósról, Fertőrákosról és Sopronkőhidáról is. Összesen 13 kutyát szedtek össze, vagy vettek át megtalálóiktól, azóta mindegyikük hazajutott. Két kutya esetében jelezték a gazdák, hogy eltűntek, közülük is mind a kettő hazatért már – sorolta.

A legtöbb esetben nem is a gazdák jelezték, hogy kedvencük eltűnt otthonról, hanem a kutyák megtalálói, akik nem hagyták magukra őket, amíg a segítség megérkezett. A legnagyobb szerencse pedig az volt azon az éjjelen, hogy a tilalmak miatt egyik állatnak sem esett baja, autó sem ütötte el őket.

Tölli-Molnár Beáta a mikéntekre is választ adott: a gazdák nem készültek fel a szilveszterre, mert úgy gondolták, ismerik kedvenceiket, ezért nem megfelelően zárták el, vagy hagyták otthon magukra kutyáikat, miközben ők elmentek. A legtöbb esetben udvarból, vagy fészerből szöktek meg a négylábúak, akik a félelem miatti adrenalintól magas kerítésen is képesek ilyenkor átugrani.

Az egyesület elnöke hozzátette, hogy a kutyák is változnak, ahogy öregszenek, így ha a korábbi években nem is volt gond, a kora miatt félősebbé, vagy fáradtabbá válhat, ezáltal az erős fény- és hanghatásokra másként reagálhat.

A legjobb megoldás az, ha ilyenkor magunk mellé vesszük az állatot a lakásba, vagy a házba.

Legnépszerűbb cikkek