Roth-os siker az országos környezetvédelmi technikus versenyen!

Idén a Roth Gyula Szakgimnázium adott otthont a Környezetvédelmi Technikus országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjének. Az izgalmas megmérettetésen Kondics Dominika, a soproni intézmény diákja második helyezést ért el.

- Iskolánk az elmúlt évek sikerei során számos tapasztalatot gyűjtött a versenyek rendezésével kapcsolatban, valószínűleg ezért döntött úgy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy idén Sopronba hozza ezt a nívós megmérettetést – emelte ki Hoczek László, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.


fotó: Griechisch Tamás

A versenyen 15 diák vett részt, akik a maguk területén a legkiválóbb tanulók országos szinten. Nekik komoly szakmai kihívást jelentő, izgalmas feladatokat kellett megoldaniuk a kettő napos megmérettetés során. - Kettő gyakorlati feladat is várt a versenyzőkre. Az egyik során azt vizsgálták, hogy a kapott vízben milyen toxikus anyagok vannak, de összetett talajfeltárási vizsgálatot is kellett végezniük – tudtuk meg Hoczek Lászlótól. - Ez az agráriumban rendkívül fontos, ugyanis így kideríthető, hogy milyen vegyszermaradékok és szerves anyagok vannak a talajban, illetve az adott földterületen milyen tápanyag utánpótlást kell alkalmazni – fejtette ki. - Ezek mellett szóbeli feladat is várta rájuk, amelynek a követelményei megfelelnek a májusban lezajló állami szakmai technikusminősítő vizsgáikénak – fűzte hozzá.

A Roth Gyula Szakgimnázium diákjai évek óta jó eredményekkel szerepelnek az ilyen és ehhez hasonló versenyeken. Hoczek László kiemelte: a tanulók motiváltsága annak is köszönhető, hogy az iskolájukban tanultakkal a városban, és térségében könnyen el lehet helyezkedni, ugyanis a gazdasági szereplőknek szüksége van a jó szakemberekre. - A technikusképzés, illetve az arra épülő környezetmérnök képzés fontos eleme az oktatásnak, ugyanis magában foglalja a középfokú és felsőbbfokú szakképzést is – fejtette ki.  


fotó: Griechisch Tamás

Ezúttal Kondics Dominika öregbítette az iskola hírnevét, aki 80 százalékos eredményével a második helyezést érte el. - Nagyon szeretem a tananyagunk szakmai részét, ezért éjszakába nyúló tanulással készültem a megmérettetésre. Ennek ellenére nagyon meglepett az eredmény – emelte ki.

Nála csak Donkó Antal bizonyult eredményesebbnek, a maga 84 százalékos eredményével. A Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziumának tanulója a családja révén szeretett bele a természet világába. - A szüleim környezetmérnökként dolgoznak, engem a vadgazdálkodás jobban foglalkoztat, a természet rendjének, körforgásának tanulmányozása miatt – mondta az első helyezett, aki a jövőben egyetemre is szeretne menni.

A rendezvényen Sopron Önkormányzata nevében Sass László a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke üdvözölte a versenyzőket.

Kondics Dominika
Kondics Dominika
fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek