| 2021. február. 6. | 2 perc olvasás

Rózsa Miklós, a legnagyobb magyar filmzenész

Tudtad, hogy a magyarok között a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós viszi el a pálmát?

Rózsa Miklós (Budapest, 1907. április 18. – Los Angeles, Kalifornia, 1995. július 27.) magyar származású, háromszoros Oscar-díjas amerikai zeneszerző. A rengeteg híres filmzenéjéről ismert, de a klasszikus zene iránt mindvégig elkötelezett szerző a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díját Hitchcock Elbűvölve (1946), George Cukor Kettős élet (1948), valamint Sam Zimbalist Ben-Hur (1959) című filmjeinek zenéjéért vehette át.

A zeneszerző karrierjét Magyarországon alapozta meg, Bartók és Kodály munkássága nagyban hatott fejlődésére. Olyannyira, hogy maga is népzenei gyűjtésbe fogott a családja Nógrád megyei birtokán. Hazai ihletésű művei közül a Hungaria balettet és a Variációk egy magyar parasztdalra lehet megemlíteni.
Rózsa talán legkiemelkedőbb műve, a bartóki mélységekkel mérhető Hegedűverseny (Op 24, 1953), amit Terebesi György Németországban játszott lemezre, és a felvétellel a szerző is maximálisan elégedett volt.
A Dzsungel könyvéhez és a Bagdadi tolvajhoz is ő szerezte a kísérőmuzsikát. Több mint száz filmzenét írt, ezért méltán nevezik a filmzene királyának.

Rózsa MIklós
Rózsa MIklós
https://ectopolis.hu/

Elbűvölve című filmjének zenéje inspirálta Jerry Goldsmith későbbi neves filmzeneszerzőt, hogy maga is zenélni kezdjen. Rózsa egyetemen tanította is Goldsmith-t egy ideig.

A Ben-Hur zenéje a cselekmény méltó társa, a híres lágy, elégikus rész dallamát, és a szekérverseny felvezetését gyakran tűzi műsorára a Bartók Rádió. Rózsa ennél a filmnél szakított a korában bevett hagyományokkal, a zenét nem arra használta, hogy a vásznon látható érzelmeket még inkább kihangsúlyozza, az arányokat okosan megfordította, így például az érzelmesebb jeleneteknél szinte alig szól zene, hogy ezáltal teret adhasson a színészek játékának. A grandiózus mű motívumaiból a szerző később egy zenekari szvitet is összeállított. 

Utolsó Oscar-jelölésével, 1962-ben mondhatni lezárult Rózsa filmzenei pályafutásának nagy és termékeny időszaka. Húsz éven át, 1982-ben elszenvedett agyvérzéséig összesen 13 filmhez szerzett muzsikát, és inkább koncertművein dolgozott (persze azért a 13 között is akadt kiváló zene, például Alain Resnais első angol nyelvű filmjéhez, az 1977-es Gondviselés-hez írt minimalista keringő).

Miklos Rozsa conducting suite Ben Hur

https://www.youtube.com/watch?v=9L_z2OcL8-U

Miklos Rozsa: Spellbound - Main Theme

https://www.youtube.com/watch?v=CrDC_LuifkU

Rózsa Miklós (balra) és Gene Kelly az Oscar-díj átvételekor – Ben-Hur, 1959
Rózsa Miklós (balra) és Gene Kelly az Oscar-díj átvételekor – Ben-Hur, 1959
Foto: Listal.com

Forrás: Internet

Borítókép: Rózsa Miklós az Elbűvölve című filmért kapott díjjal 1946-ban

Forrás: https://ectopolis.hu/

Legnépszerűbb cikkek