| 2017. február. 16. | 1 perc olvasás

Rózsákon jár Krisztus híve… – A reformáció 500 éve Burgenlandban

2017.február 23-án 19:00-kor nyílik a kismartoni Tartományi Múzeumban a „Rózsákon jár Krisztus híve…“ kiállítás, amelyen számos soproni és Sopronhoz köthető tárgyat is bemutatnak az érdeklődő közönségnek a reformáció 500 évvel ezelőtti eseményét idéző programsorozathoz kapcsolódóan.

Amint az köztudott: Luther Márton 500 évvel ezelőtt szegezte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, amivel európai méretű, gyökeres változások következtek be az egyházi és a társadalmi életben is. A Landesmuseum Burgenlandban 2017. február 23-án nyíló időszaki kiállítás az evangélikus egyház fejlődését vázolja fel a reformációtól a jelenkorig.

A tárlat a korszak legjelentősebb egyházi és világi személyiségeivel ismerteti meg a látogatót, továbbá emblematikus helyszíneket mutat be, és a reformáció időszakát követően végzett egyházi tevékenységet.


Fotó: Landesmuseum Burgenland

A közös történelmi múlt, földrajzi elhelyezkedésből adódó közösségi lét, de a szervezeti összetartozás és a határközeliség miatt is érdekes lehet a magyar látogatók számára a bemutatott 1921 előtti időszakra vonatkozó anyag, amely a protestantizmus magyarországi fejlődésének egy olyan korszakát mutatja be, amely alapvetően eltért az osztrák tartományokétól.Természetesen a látogatók képet kapnak a Burgenlandi Evangélikus Egyház működéséről is.

A megnyitón köszöntőt mond dr. Wolfgang Kuzmits ügyvezető, KBB – Kultur-Betriebe Burgenland. A kiállítás anyagát bemutatja Gert Polster, kurátor, Burgenland tartomány gyűjteményeinek vezetője. A témáról Manfred Koch, a Burganlandi Evangélikus Egyház szuperintendense tart előadást. A kiállítást hivatalosan megnyitja Helmut Bieler, kultúráért és pénzügyekért felelős tartományi tanácsos.


Fotó: Landesmuseum Burgenland

 

A kiállítás 2017. február 24-től november 12-ig látogatható.

 

Fotók forrása: Landesmuseum Burgenland

Legnépszerűbb cikkek