| 2021. május. 6. | 2 perc olvasás

Ruhavásárlás tudatosan

Egyre több nő öltözködési szokásait határozza meg a környezettudatos szemlélet. A divatipar is törekszik a túltermelés csökkentésére, és sokan nem anyagi okokból, hanem környezetük védelme érdekében szereznek be ruhákat másodkézből.


Forrás: pixabay

Nem is gondolnánk, hogy a divatipar milyen mértékű környezetszennyezést visz végbe: az ENSZ szerint önmagában ez az iparág felelős a hulladék 10 százalékáért és a szennyvíz 20 százalékáért világszerte. Több szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint a repülés és a hajózás együttesen, és például 13 év alatt innánk meg annyi vizet, amennyit egy farmer és egy póló készítéséhez használnak. És ezekhez jön még a csomagolás és a szállítás az eladás helyére. Arról nem is beszélve, hogy amit mi a fast fashion boltokban megvásárolunk, azt a világ másik felén gyakran a méltatlan körülmények között dolgoztatott munkások, nem ritkán gyerekek készítik el. Ezután az árut megvesszük, majd néhány hónap múlva kidobjuk őket. A reklámok ösztönzésére és gyakran pusztán örömforrásként is mindig újabb és újabb darabokat szerzünk be, melyeket gyakran egyszer sem veszünk fel. Több mozgalom is szerveződött annak érdekében, hogy a divatipar mértéktelen túltermelését és a túlfogyasztást meggátolja, de egyénileg is rengeteget tehetünk a fenntarthatóság érdekében. A ruhadaraboknak és a kiegészítőknek második-harmadik életet adva ebből a folyamatból kivonhatjuk magunkat, ráadásul a környezetszennyezést is csökkenthetjük.


Forrás: pixabay

A minőségi, megfelelően ápolt, szeretettel viselt, de továbbadott ruhákat, kiegészítőket nevezik pre-loved daraboknak, melyekre kisebb butikokban, bizományi boltokban lelhetünk rá. A közösségi oldalakat is sokan használják ruhacsereberére, de érdemes figyelni arra is, hogy hátha valaki lakásturit vagy garázsvásárt hirdet a közelünkben. Érdemes időről időre benézni valamelyik second hand boltba is, hiszen ezek rendszeresen frissítik az árukészletet, és sokszor valóságos kincsekre bukkanhatunk.


Fotók:Fodor Regina

-Kilenc éve nyitottam a boltomat, és úgy látom, hogy egyre népszerűbb a használtruha – meséli Juhász Mária, a DressUp nevű soproni üzlet tulajdonosa. – Válogatott, jó minőségű, gyakran márkás ruhákat, kiegészítőket árulok másodkézből. Tévhit, hogy valaki azért vásárol használtruhát, mert nem telne neki újra. A vevőim többnyire a középréteghez tartoznak, gyakran járnak fast fassion boltokba is, de tudatosan nem adnak ki többezer forintot egy-egy darabért, amikor annak a töredékéért is megkaphatják ugyanazt.

Marcsi azt tapasztalja, hogy a vásárlói számára egyre fontosabb szempont a környezettudatosság. Sokan nemcsak pénzügyi okokból döntenek az újrahasznosított darabok mellett, hanem azért is, hogy védjék a természetet. Ma már nejlontáskát is csak elvétve kérnek, a legtöbb hölgy textilszatyrot hord a táskájában.

-A pandémia megváltoztatta a vevőköröm vásárlási szokásait. Mindenki nagyon meggondolja, hogy mire költ, csak azt viszik haza, ami nagyon megtetszik nekik, vagy amire valóban szükségük van - fejezi be a tulajdonos.

 


Fotók:Fodor Regina
Címkék: hulladék

Legnépszerűbb cikkek