Sajtóbejárást tartottak a Fertő Part beruházás helyszínén

Újságíróknak mutatták be a Fertő Part beruházás helyszínét. Az első kivitelezési ütem felénél nyújtott betekintést a munkálatokba a sajtó számára a beruházó cég. Az elmúlt kilenc hónap változásait, eredményeit mutatták be a bejáráson. A mintegy 60 hektáros területen folyamatosan zajlik a mélyépítés, a partfalépítés, a kikötőépítés, a mederkotrás és a közműhálózat kiépítése.

A korábbi vízitelep megváltozott, munkagépek dolgoznak mindenütt.

Kárpáti Béla, a fejlesztő cég vezérigazgatója a területre érve kiemelte: a beruházás teljes területe egy mesterségesen, évtizedekkel korábban, iszapfeltöltéssel létrehozott partszakasz, amelyet mindig idegenforgalmi célra használtak. Az egykori vízitelep területe újul meg, érintetlen természeti környezetet nem érint a beruházás – hangsúlyozta a beruházásért felelős cég vezetője. Kárpáti Béla elmondta, hogy a fejlesztés helyszíne elidegeníthetetlen állami tulajdonú terület, vagyis annak egyetlen része sem kerülhet magánkézbe. A Modern Városok Program keretében egy állami területen zajló állami fejlesztés történik, ami korszerű közösségi térré alakít át egy korábban elhanyagolt turisztikai helyszínt.  

      Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója
Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

A korábbi vízitelep felújítása mind idegenforgalmi szempontból, mind pedig természetvédelmi okokból indokolt volt, hiszen rendkívül korszerűtlen infrastruktúra jellemezte a területet, az elavult és hiányos közműrendszer, valamint az illegális szeméttel terhelt nádasok megtisztítása és korszerűsítése elodázhatatlan volt – folytatta Kárpáti Béla. Kiemelte, hogy a korábbi vízitelep felújításával az egyetlen magyar oldalon lévő üdülőtelep teljesen hasonló képet mutat majd, mint bármelyik osztrák oldalon lévő idegenforgalmi terület.  

A sajtóbejáráson elhangzott, hogy a fejlesztést követően a terület 70 százaléka zöld felület marad, hatalmas összefüggő parkok, játszóterek és rengeteg közösségi tér létesül a területen.

A kivitelezési munkálatokkal kapcsolatban elhangzott, hogy az ütemtervnek megfelelően halad a fejlesztés. A kikötők medrét hidromechanizációs kotrással mélyítik, a medermélység pedig már a végleges szinthez közelít, hamarosan a stand előtti rendkívül iszapos meder kotrása is megkezdődik.  

A partfal kialakítása is jó ütemben halad, láthatóan már sokkal inkább hasonlít a látványterveken ábrázolt képre, mint a korábbi állapotokra. Kiépültek az új mólók és stégek alapjai, állnak a cölöpök, amelyekre hamarosan a burkolat is rákerül – hangzott el a bejáráson.

A terület déli részén a végéhez közeledik a vitorlás- és a horgászcsónak-kikötő szádfalazása, itt hamarosan elindul a védőmólók kiépítése.  

Jelenleg dinamikusan zajlik a közműrendszer kiépítése is. Erről a kivitelező cég projektvezetője elmondta: korszerű, a mai technológiai és környezetvédelmi igényeknek megfelelő csatornarendszert és közműhálózatot építenek ki a területen.

A beruházást végigkísérő természetvédelmi monitoring, azaz megfigyelőrendszer működéséről dr. Kalmár Sándor természetvédelmi szakértő beszélt. A szakember elmondta: folyamatosan és rendszeresen figyelik a terület élővilágát. A tapasztalatok szerint a kivitelező teljes mértékben együttműködik a természetvédelmi szakemberekkel, többször is előfordult már, hogy egy-egy területrészen le kellett állítani a munkálatokat, mert a kivitelezéssel egyidőben védett madárfajok fészkeltek a munkaterületre, az állatok nyugalmát pedig csak így tudták biztosítani. Dr. Kalmár Sándor, a leendő ökopark területén arról is beszélt, hogy az itt évtizedekkel korábban kialakult facsoportok hiánytalanul megmaradnak, hiszen a gyűrűzési adatokból kiderült, hogy fontos élőhelyekről van szó. A majdani ököparkban ezért különösen nagy hangsúlyt kap majd ezeknek a bemutatása. Az itt kialakítandó madárles kiváló lehetőséget teremt majd az állatok megfigyelésére, ahogy a rejtőzködő életmódot folytató vidrákat is bemutatják. 

dr. Kalmár Sándor – természetvédelmi szakértő
dr. Kalmár Sándor – természetvédelmi szakértő

A Fertő Part fejlesztés eredményeként az alábbiak létesülnek:

Új strand: modern kiszolgáló létesítményekkel, korszerű, esztétikus vendéglátóhelyiségekkel.

Sportpályák: elsősorban szabadtéri, közösségi pályák: másfél kilométeres futókör, kosárlabda-, kisméretű focipálya, 3 teniszpálya, strandröplabdpálya.

Közösségi terek: játszóterek, sétányok, tanösvények, pihenőhelyek, padok, pihenést szolgáló utcabútorok.

Ökocentrum: három szintes természetvédelmi látogatóközpont oktató funkcióval, amelyben a Fertő tó élővilágának megismerésére lesz lehetőség. Bepillantást enged abba a fokozottan védett világba, ahová nem léphetnek be turisták.

Ökopark: 12 hektáros zöld park, amely egy eddig illegális szeméttel terhelt, elöregedett és szennyezett nádas helyén kap helyet. Az ott lévő növényzet megőrzése mellett sétányok, tanösvények hálózzák majd be a parkot, ahol madarásztó és vidramegfigyelő állomás is lesz.

Vízisportközpont: korszerű körülmények között folyhat a vitorlás képzés, emellett szörf- és kite-bázis, horgászcsónak-kikötő is létesül.

Többféle szálláslehetőség lesz a területen: a 95 szobás szálloda mellett apartmanok, közösségi szállások és kemping is létesül.   

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: Fertő part

Legnépszerűbb cikkek