| 2019. január. 11. | 2 perc olvasás

Sasokat számolnak a Fertő tó környékén is!

A Fertő tó környékén jelentős sasállomány él. Ezért a helyi szakemberek is csatlakoztak az Sasszinkron nevű kedvezményezéshez. Ennek keretében január 11-e és 13-a között országszerte felmérik az itt telelő sasállományt. Mindez a fajok kutatását, és védelmét is szolgálja.

A helyi megfigyelőknek szerencséje volt – még véget sem ért a legelső nap délelőttje, de ők már kettő parlagi sast is megfigyelhettek. Egy fiatalabb, és egy idősebb madarat – ez utóbbi lehet a környék domináns példánya.

- Errefelé a leggyakrabban parlagi sassal és réti sassal találkozhatunk – mondta Váczi Gergely, a Magyar Madártani Egyesület Soproni Helyi Csoportjának tagja. - A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén előbbiből mintegy 9 pár él, utóbbiból pedig 20 pár, de ez az Északról érkező egyedeknek köszönhetően számuk növekedni fog – fűzte hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

Az országos tendenciához illeszkedve az itt élő sasok száma is emelkedik az utóbbi évtizedekben. Ez részben annak tudható be, hogy a Fertő tó környéke, és a Hanság a nagy legelőivel, és elárasztott síkvidékeivel kiváló élőhelyet biztosít a ragadozómadarak számára. Azonban az emelkedő egyedszám nagyban köszönhető a szakemberek összefogásának és kezdeményezéseinek  – az egyik ilyen a Sasszinkron, amelyet idén 26. alkalommal indított el a Magyar Madártani Egyesület. A program országossá nőtte ki magát, és a helyi szakemberek is csatlakoztak hozzá. - Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni a sasokat, fel kell derítenünk a fészkelőhelyeiket, és meg kell tudnunk, hogy hányan vannak – emelte ki a szakember. - Aztán a fészkelőhelyeiknél a nemzeti park, és a hatóságok segítségével védőzónát kell kialakítanunk, hogy nyugodtan költhessenek – fűzte hozzá.

A sasokat azért a legzordabb évszakban számolják meg, mert a madarak ilyenkor itt telelnek – ráadásul, a mínuszok terhe alatt kevesebbet mozognak, inkább a földön ülnek. A nagytestű ragadozómadaraknak a magyarországi tél meg sem kottyan. - Ők az időjárás viszontagságait nagy testméretük, és terjedelmes tollazatuk révén kiválóan viselik, ráadásul a sasnak nem kell naponta táplálék – fejtette ki Váczi Miklós. - Egy étkezéssel napokig is kibírja. Nem kell szenvedniük az éhségtől, ugyanis a természeti kincsekben gazdag hazánkban rengeteg vízimadár telelőhely, és apróvadas terület van – fűzte hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

                              

Országos Sasszinkron eredmények 2004-2018 között (Forrás: MME Monitoring Központ)

 

Legnépszerűbb cikkek