| 2023. június. 30. | 2 perc olvasás

Schindler listája licista szemmel

A csehországi Brněnec és Brno településeken járt Locsmándi Dániel tanár úr vezetésével tíz soproni licista, akik a Schindler listája című film - és az eredeti történet - helyszínén ötletelhettek egy múzeum létrehozásának tervein.

Izgalmas feladat egy izgalmas helyszínen - ez várt arra a tíz (többségében tizedik évfolyamos) humán modulos licistára, akik Locsmándi Dániel tanár úrral a Zachor Alapítványon keresztül meghívást kaptak a csehországi Brněnec-be. A Brnótól északra fekvő településen 1810-ben a zsidó Löw-Beer család textilgyárat alapított, melyet 1938-ban a nácik elvettek tőlük. A második világháború alatt Oskar Schindler itt mentette meg a hadianyagot gyártó 1200 zsidó kényszermunkást a megsemmisítő táborokba hurcolástól. Már 2016-tól dolgoznak az Oskar Schindler emlékét őrző alapítványok a gyár romjainak múzeummá alakításán, és most azért hívtak meg közel kétszáz középiskolást Brněnec-be, hogy ötleteikkel segítsék a munkát.

- Magyarországról hat iskola vett részt a rendezvényen, de szinte egész Közép-Európát képviselték a meghívottak. Az első napot Brnóban töltöttük, másnap vittek ki bennünket a gyárhoz, ahol a helyszínnel ismerkedve kellett a diákoknak új megközelítéseket, megoldásokat kitalálniuk. Munkájuk során nagy mértékben támaszkodtak az USC Soá Alapítvány által készített videóinterjúkra. A begyűjtött ötletek közül végül a meghívott magyar iskolák közül egy szolnoki intézmény mellett véletlenül pont a budapesti és a soproni Berzsenyi-gimnáziumok kapták meg a lehetőséget, hogy a nagyközönség előtt ismertessék elképzeléseiket - mondta el Locsmándi Dániel.

A licisták egyik ötlete az volt, hogy a Schindler által megmentettek arcképeit úgy kellene elhelyezni, hogy azok együttesen, egy távolabbi perpektívából nézve Oskar Schindler portréját adják ki. Egy másik javaslatuk pedig az volt, hogy egy fekete falú szobában egy kis fehér gyűrű jelképezhetné méretarányaival a meggyilkolt, illetve a Schindler által megmentett zsidókat, a két számadat egymáshoz viszonyított arányát.

A szervezők az összes ötletet megvitatják, egy részüket pedig bizonyára be is emelik majd a múzeum tervei közé. A csehországi tartózkodás harmadik napján még Brnóval ismerkedtek, majd rengeteg közös élménnyel és a jól végzett munka örömével térhetettek haza a licisták is, hogy jól megérdemelt vakációt folytassák.

Legnépszerűbb cikkek