| 2020. január. 5. | 1 perc olvasás

Segítség az 1-es típusú diabétesszel élőknek

Sopronban is számos családot segít az év elején életbe lépett, az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeknek és a felnőtteknek nyújtott támogatás.

A csomag egyik legjelentősebb eleme a legkorszerűbb technológiák, a szöveti szenzorok, az ehhez tartozó távadók, és esetenként az inzulinpumpa gyermekek esetében 98, felnőtteknél 80 százalékos normatív támogatása. Magyarországon mintegy négyezer család nevel 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket. 


fotó: Griechisch Tamás

„Nagyon-nagy eredmény, lehetőség mindez az érintett családok és felnőttek részére, amely mögött a szakma és a civil szféra összefogása áll” – mondta el portálunknak Dr. Gelencsér Éva gyermek diabetológus, aki egyben a Cukorcsiga Alapítvány elnöke. A szervezet 5 esztendővel ezelőtt azért jött létre, hogy a soproni diabeteses gyerekek és szüleik számára nem kórházi körülmények közötti találkozási lehetőségeket nyújtson. Így ennek keretén belül úszásoktatásra is várták ősszel az érintett családokat.


fotó: Griechisch Tamás

A szakember kiemelte: a kétezres évek eleje óta nagyon gyorsan növekszik a hat év alatti diabéteszes gyermekek száma. Dr. Gelencsér Éva szerint a hosszú távú cél, hogy a diabéteszes gyerekek egészséges társaikhoz hasonlóan minél kevesebb, a betegségükhöz kapcsolódó megkötéssel, szabadon élhessék az életüket. Kiemelte, hogy ezek az eszközök az elmúlt évtized innovációi. A vércukorszint egyensúlyát segítő inzulinpumpa folyamatosan adagolja az inzulint, a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor az eddigi pontszerű mérések helyett folyamatos görbét ad, így pontosabban beállítható a diéta, és a szülő értesítést kap a vércukorszint változásáról okostelefonján keresztül. Mindezekkel hatékonyan megelőzhetőek, hogy az érintett gyerekeknek felnőtt korukban diabéteszes szövődményeik alakuljanak ki.

Legnépszerűbb cikkek