| 2019. április. 10. | 2 perc olvasás

Selmec 100 konferencia - a befogadást ünnepelték

A Soproni Egyetem és a város önkormányzata szerdán koszorúzást és emlékkonferenciát tartott. Az eseménnyel azt ünnepelték, hogy száz évvel ezelőtt költözött a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Selmecbányáról városunkba. A rendezvény Dr. Sopronyi-Thurner Mihály szobrának megkoszorúzásával kezdődött. Az egykori polgármesternek komoly érdemei voltak abban, hogy az egyetem 100 évvel ezelőtt új otthonra lelt Sopronban.

- A folyamat előzménye az volt, hogy 1918. november 10-én a cseh csapatok átlépték a történelmi Magyarország határát – idézte fel a baljós pillanatokat Prof Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora. - Ezt követően a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola hallgatói ellenállásba szerettek volna kezdeni, viszont a Károlyi-kormány ezt megakadályozta és lefegyverezte őket. Ezt követően nem maradt más hátra: a főiskola polgárai felpakolták szekerekre a főiskola ingóságait, eszközeit és műszereit és elindultak a megmaradt területekre. A nemes csapat Hontnémeti felé ment, aztán vasúton folytatták az útjukat – fejtette ki a rektor, aki hozzáfűzte: ekkor még kétséges volt, hogy az intézmény hol lelhet új otthonra.


fotó: Griechisch Tamás

A konferencián hangsúlyozták: városunk lakói Sopronyi-Thurner Mihály lelkiismeretes munkájának is köszönhetően szívesen látták vendégül az akadémia polgárait. - "Felkérem őket, hogy lakásunknak minél tömegesebb felajánlása által a főiskolának elhelyezésében kezemre járni szíveskedjenek. Valamint arra is, hogy városunk az új lakóival szemben a legmesszebb menő előzékenységet és jóindulatot tanúsítani szíveskedjenek, hogy ezáltal nekik Sopronban való tartózkodásukat kedvessé tegyük és őket hozzánk kötni sikerüljön. Aláírás: Dr. Thurner Mihály" - Idézte elődje szavait nyitóbeszédében Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, aki hozzáfűzte: a történelem során a város és az egyetem olyan szoros kapcsolatot épített ki egymással, hogy mára elválaszthatatlanok lettek. Ezt a kapcsolatot az önkormányzat és az egyetem a jövőben is szeretné még erősebbé tenni.

- Az elmúlt 100 évben az egyetem és a város története szorosan egybefonódott – emelte ki Prof Dr. Náhlik András. - Úgy gondolom, hogy a hallgatóság és az oktatók aktívan részt vettek a város életében, ezt a történelem számos komoly pillanata során bizonyították. Így van ez ma is, hiszen részt veszünk a város rendezvényein, illetve célunk a város szellemi és kulturális életének felpezsdítése. Emellett büszkék vagyunk arra, hogy Sopron be szokott vonni minket különböző projektjeibe is- világított rá.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen ismertették a selmeci akadémia, főiskola, majd egyetem egész történelmét. Az esemény lezárásaként megkoszorúzták Klebelsberg Kuno szobrát. Sopron egykori országgyűlési képviselője is dolgozott azért, hogy az akadémi otthonra leljen városunkban.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek