| 2017. október. 12. | 1 perc olvasás

Selmeci hagyományőrző konferencia 2017.

Ha Selmec hív, mi ott leszünk…” – Selmeci hagyományőrző konferencia címmel tartottak tanácskozást (2017. szeptember 28-30.) Sopronban selmeci hagyományőrző diákok.

A rendezvényre mind a négy egyetemi testvérvárosból (Sopron, Miskolc, Dunaújváros, Székesfehérvár) érkeztek résztvevők, hogy átbeszéljék a hagyományőrzés jelenlegi helyzetét. A három nap alatt, több mint 60 fő regisztrált, köztük valéta elnökök (egy adott kar vagy város képviselői), sok diáktársasági tag, valamint tagságtól független aktív diákok.

Csütörtökön a konferencia előtt a résztvevők egy szabadprogram keretében megtekintették a város főbb nevezetességeit, majd pénteken kezdetét vette az érdemi munka.  

A résztvevők a pénteki program nyitányaként átbeszélték a városok és karok jelenlegi helyzetét, nehézségeit és az általuk alkalmazott megoldásokat, majd kijelölték a szombati nap beszédtémáit.

A szombati napon hagyománytörténeti előadások zajlottak, melyen több öregdiák és egyetemi oktató előadását is meghallgathatták a résztvevők, amelyek alatt betekintést nyerhetett a hallgatóság a
hagyományőrzés múltjába, illetve az eddigi tapasztalatokra támaszkodva több jótanács is elhangzott a jelenre és jövőre nézve.

Az előadások és az ebéd után fórumszerű megbeszélés zajlott egészen estig, amely igazán izgalmas és jóhangulatú volt. 

A két nap alatt a főbb témakörök az alábbiak voltak: 


– baleknevelés és balekoktatás
– szakestélyek menete
– balekhét
– indokolatlanul hosszú és nem találó alias nevek
– tévedések és berögzült rossz szokások
– új generációk fogadása
– Selmechez hű példamutatás
– az egyetem, egyetemi vezetők és szervezetek, valamint a hagyományőrzés kapcsolata

 

A konferencia remek hangulatban és a témák fontosságához illő komolysággal zajlott le és minden bizonnyal mindenki örömmel gondol vissza az eseményre, amelynek sikere remnénykeltő a tekintetben is, hogy elindított egy régóta esedékes hasznos folyamatot.

A szervezők külön köszönetüket fejezik ki az aktív köreműködésért és előadásokért:

Dr. Jánoska Ferenc alias Beátles, Szemerey Tamás alias Kisfül,  Dr. Wilfing János alias Hansi,  Dr. Illyés Benjamin alias Kis Moslék,  Dr. ifj. Sarkady Sándor alias Narrátor.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek