| 2020. március. 13. | 2 perc olvasás

Selmeci Szoba Sopronban – ahol megelevenednek a diákhagyományok

Különleges tárlatot rendeztek be a Soproni Egyetem Központi Könyvtárában. Az úgynevezett Selmeci Szobában gazdag tárgyi gyűjtemény hívja fel a figyelmet egyetemi értékeinek megőrzésére és a selmeci-soproni diákhagyományokra. A kezdeményezők célja az is, hogy az egyetem jelenlegi hallgatóit motiválják arra, hogy maguk is készítsenek relikviákat, amelyeket örökül hagyhatnak az utókornak.

A szobába történő belépés után máris szemrevaló tárggyal találkozik az érdeklődő – egy 1904-ben készített, Selmecbányáról hozott vitrines szekrénnyel, amely központi eleme a tárlatnak. A különleges bútor polcai roskadásig vannak különböző korokból és városokból relikviákkal, amelyek több évszázadot lefedő időszak boldog korszakai, vagy viharjai közepette fogantak meg, más-más városokban. Akármilyen sokfélék is, egy dolog biztosan közös bennük: élénken bizonyítják a selmeci diákhagyományok gazdagságát.


fotó: Griechisch Tamás

A Selmeci Szobát 2016-ban tudták megnyitni néhány idős firma, az intézmény szakértői és hallgatók összefogásának köszönhetően. - 285 éves már az Alma Mater, a mi hallgatóink pedig rendkívül büszkék a hagyományainkra – szögezte le dr. ifj. Sarkady Sándor, a Soproni Egyetem tudományos kutatója. - Így néhány volt bányamérnök hallgatónak, úgyszólván veteránoknak eszébe jutott, hogy kicsit közelebb kéne hozni a diáksághoz ezt a fantasztikus örökséget, párját ritkító szellemiséget a tárgyak erejével. Ahogy ennek a kezdeményezésnek terjedt a híre, érkezni kezdtek a relikviák. Jöttek a legendás firmakeresztelő oklevelek, de kaptunk évtizedeken keresztül féltve őrzött erdészcsillagot, egy idős, nyugalmazott kohómérnök pedig elküldte 1943-as kis nótáskönyvét is. Ez persze csak töredéke annak a rengeteg csodálatos tárgynak, amelyeket felajánlottak nekünk – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A tárgyak nem csupán Magyarországról érkeznek – egykori egyetemi polgárok a tengerentúlról, Kanadából és az Egyesült Államokból is küldtek érdekességeket. A tárlat elemei közül számos bír rendkívüli eszmei és tudományos értékkel.

A folyamatosan fejlődő selmeci szoba töretlen népszerűségnek örvend a nosztalgiázók, kutatók és hallgatók körében egyaránt. - Azt szoktam mondani, hogy itt mindenki megtalálja a kedvére valót, ha szeretne elmerülni a hagyományokban – hangsúlyozta dr. ifj. Sarkady Sándor. -  A hallgatók annyira megszerették ezt a szobát, hogy rendszeresen beadják a javára valamilyen saját kincsüket, például az évfolyamcímerüket. De az is előfordul, hogy megnézik, mi hiányzik még az ereklyék közül és segédkeznek a beszerzésében – osztotta meg velünk.


fotó: Griechisch Tamás

A szobával a kezdeményezők motiválni is szeretnék a diákokat arra, hogy a színes hagyományokon felbuzdulva maguk és rajzoljanak baleklapot, vagy vessék papírra a diákhagyományokkal kapcsolatos élményeiket. Dr. ifj. Sarkady Sándor rendszeresen azon dolgozik, hogy mindig újabb érdekességek kerülhessenek reflektorfénybe a Selmeci Szoba által. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek