Séta a mellrák ellen

  2021. október 17. - www.sopronmedia.hu

A szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet a pink sétán vasárnap délután, amelyet az Együtt Könnyebb Klub soproni tagjai szerveztek. A mellrák jó eséllyel gyógyítható a szakemberek szerint, ha a betegséget időben észreveszik. 2001 óta az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő, 45-65 év közötti hölgyek személyre szóló meghívólevelet kapnak egy ingyenes szűrővizsgálatra.

A séta előtt Pásztor Enikő szervező köszöntötte a résztvevőket. Az egyetemi adjunktus saját maga is érintetté vált a betegségben. Hangsúlyozta: esetében létfontosságú volt az időben elvégzett mellrákszűrés. „Az, hogy mi itt lehetünk évről-évre annak köszönhető, hogy időben elmentünk a vizsgálatokra, és viszonylag korai stádiumban fedezték fel a radiológusok a betegséget. Sajnos nagyon kevesen élnek az ingyenes szűrővizsgálat lehetőségével. Erre hívjuk fel a figyelmet, hogy aki teheti, vegyen részt ezeken a fájdalommentes szűréseken mert az élete múlhat rajta – hangsúlyozta Pásztor Enikő. 

fotó: Griechisch Tamás

2001 óta meghívólevelet kapnak a veszélyeztetettnek minősülő 45-65 év közötti hölgyek a vizsgálatokra.
Dr. Hoffer Krisztina, a Soproni Gyógyközpont radiológiai osztály főorvosa is arra buzdítja a nőket, bátran éljenek ezzel a lehetőséggel. „Az időben felfedezett emlőrák jó eséllyel gyógyítható. Az önvizsgálat mellett a mammográfiás szűrés nagyban segít a baj észrevételében. A még nem tapintható csomókat mutatja ki a mammográfia, így a terápia időben elkezdhető. Az országos megjelenés a vizsgálatokon nagyon kevés, mindössze 30%, így arra biztatom az érintett korosztályban levő hölgyeket, vegyenek részt a szűréseken - fejtette ki Dr. Hoffer Krisztina.

fotó: Griechisch Tamás

A sétához csatlakozott Péli Nikoletta önkormányzati képviselő, és Csiszár Szabolcs is. Sopron alpolgármestere kiemelte; fontos, hogy figyeljenek a hölgyek az egészségükre. „A mai nap a figyelemfelhívásról szól, hiszen évente több ezer embertársunkat veszítjük el a betegség miatt, ezért is lényeges, hogy látogassanak el szűrővizsgálatokra.  A nők a mindennapi teendőik mellett kell, hogy időt hagyjanak saját magukra is, ezzel vigyázva az egészségükre – tette hozzá Csiszár Szabolcs.

fotó: Griechisch Tamás

A behíváson alapuló emlőszűrés kétévenként esedékes, ajánlott azonban havonta figyelemmel kísérni az emlők állapotát, otthon elvégezhető rendszeres önvizsgálattal. Bármilyen elváltozás, szokatlan tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A népegészségügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint egyes rákbetegségek kialakulásának csökkentéséhez.

Kérem, várjon... Kérem, várjon...