Sétáljunk végig együtt a Tolvaj-árok Természetismereti Tanösvényén! - VIDEÓ

Otthonról az erdőbe:online erdei iskolai foglalkozásokat indítanak az erdészeti erdei iskolák a környezeti nevelés jegyében. Ehhez csatlakozott Sopron is. Számos érdekességet rejt magában a Soproni Parkerdő, a Soproni Tájvédelmi Körzet vadregényes völgye, a Tolvaj-árok. A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Online Erdei Iskola sorozatban megjelent filmje ide kalauzol el bennünket.

A Tolvaj-árok a hegyvidék legvadregényesebb völgye, meredek zugaival, keskeny, kimosott útjaival, hegyoldalaival az itteni erdők egyik legszebb része.

2008-ban a Tolvaj-árok vízgyűjtő területére hirtelen, rövid idő leforgása alatt több mint 100 mm eső hullott, ami miatt a megduzzadó patakban hömpölygő víz nagy kárt tett az erdészeti és közjóléti berendezésekben. Az árok gyakorlatilag járhatatlanná vált, a patak néhol új med- ret épített magának, néhol embermagasságban rakta le a követ, fát, egyéb hulladékot.

A helyreállítására 2012-ben került sor, a tanösvény kialakításával egy időben.

Az ösvény mintegy 1.200 m. hosszú és 6 db tájékoztató táblát tartalmaz. Ezek segítségével megismerhető a Soproni-hegység jellegzetes növény és állatvilága, talajképző kőzetei, valamint az erdőállománya. Teljes egészében természet- védelmi területen, a Soproni Tájvédelmi Körzetben halad és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság oltalmát élvezi.

A Tolvaj-árokról bővebben Dr. Takács Viktor a TAEG Zrt. Erdei iskolájának vezetője mesél:

A TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Online Erdei Iskola sorozatban megjelent filmje, a SopronMédiával együttműködésben készült.

Legnépszerűbb cikkek