| 2021. november. 16. | 1 perc olvasás

Sikeres volt a békaterelők megtisztítására szervezett önkéntes program

A Fertő és környéki békák külön-külön helyen élnek a szaporodási ciklusukban, valamint a téli inaktív időszakban. A vízi életmódot folytató békák a szeptember elejétől november közepéig terjedő időszakban alkalmas időjárási viszonyok esetén vonulnak telelőhelyükre, és az első jelentősebb tavaszi felmelegedéssel – többnyire március közepe - kezdődően indulnak vissza élőhelyükre, a tó nádasaiba.

Ebben a vándorló időszakban a békák ki vannak téve a közúti elütésnek, hiszen a Fertő-parti közúton kell keresztülvonulniuk. A Fertő-Hanság Nemzeti Park a megsegítésükre önkéntesek bevonásával az első években a békamentés aktív tevékenységére koncentrált, majd a békaterelők kiépítése után ezek karbantartásában kért segítséget tőlük. Ez idén is hasonlóan történt, és az önkéntesek most is értékes idejüket és munkájukat adták ezekért a védett kétéltű fajokért!


fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság november 13-án, szombaton délelőttre szervezett önkéntes napi programján 13 fő vett részt (a legfiatalabb önkéntes 11 éves volt). Munkájuk eredményeként egy újabb szakasza tisztult meg a Hidegség és Fertőboz települések között fekvő ún. békaalagút- és terelőfalrendszernek, amellyel a kétéltűek biztonságos vonulását igyekszik biztosítani a nemzeti park. Az átereszekhez csatlakozó terelőfalak tövében felgyűlt jelentős mennyiségű talajt és növényzetet sikerült eltakarítani, miközben a forgalmas közút ezen szakaszát a felelőtlenül eldobált hulladéktól is megtisztították. A beavatkozással nagyon sokat segítettek a védett kétéltű- és hüllőfajok helyi állományának a megőrzésében. A munka végét a csapat egy jól megérdemelt szendvicsezéssel zárta.


fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Borítókép; Fertő-Hanság Nemzeti Park

Legnépszerűbb cikkek