| 2018. július. 16. | 2 perc olvasás

Sikeres volt a Soproni Kórusünnep!

Hat kórus éneke töltötte meg Sopron történelmi belvárosát szombaton. A Soproni Ünnepi Hetek keretében életre hívott Soproni Kórusünnep célja az volt, hogy az énekkörök a nyílt utcán mutassák meg az embereknek a közösségi énekben rejlő energiát. A rendhagyó program sikerét jelzi, hogy sokan dalra fakadtak a járókelők közül is.

A Soproni Kórusünnepen a városunk és környékének dalkörei kiléptek a megszokott keretekből – kivonultak a város történelmi utcáira, hogy minél többeknek megmutathassák a műfaj varázsát. A szervezők célja az volt a rendhagyó rendezvénnyel, hogy dalra fakasszák a járókelőket is. - Az első Soproni Kórusünnep célja, hogy megmutassuk a nagyközönségnek a közösségi éneklésben rejlő erőt – mondta Bognár László, szervező.  


Forrás: Pro Kultúra Sopron

 - A főbb célcsoportjaink közé tartoztak azok is, akik nem feltétlenül rajongói a komolyzenének, így közel sem biztos, hogy bemennének egy koncerttermi hangversenyre. Ezért úgy határoztunk, hogy kivisszük a produkcióinkat olyan helyekre, ahol a járókelők könnyedén találkozhatnak velünk – hangsúlyozta a szervező, majd hozzáfűzte: könnyen előfordulhat, hogy valaki, aki addig ódzkodott az ilyen műfajoktól, csak mert nem ismerte azokat, egy egyszerű séta keretében válik valamelyik kórus közönségévé.  


Forrás: Pro Kultúra Sopron

 A kórusok színes felhozatallal készültek a jeles napra: népdalok, barokk nóták, de modern dalok átiratai is felcsendültek. Ennek is volt köszönhető, hogy a rendezvény hamar derűs köntösbe bújt. - Először kicsit megijedtünk, mert a közelgő vihar miatt alig bukkantak fel errefelé emberek, mi is csak bebújtunk egy kapualjba – tudtuk meg Takács Esztertől, a Fidelissima Vegyeskar kórustitkárától. - Azonban nemsokára népes közönségünk lett, és külön öröm volt, hogy sokan nem velünk együtt énekelnek – fűzte hozzá büszkén a titkár. A vegyeskar egy fallal is készült, ahova feliratkozhattak, akik nem csak nézték a produkciót, de dalra is fakadtak.  


Forrás: Pro Kultúra Sopron

A sikeres rendezvény Kocsis Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya vezette, nagyszabású gálával zárult a Fő téren. A program a Soproni Ünnepi Hetek záró rendezvénye volt.  

Énekkarok a Soproni Kórusünnepen:

Fidelissima Vegyeskar Sopron
Haydn Vegyeskar Kapuvár
Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola Sopron leánykara
Kalimba Gospel Gyermekkórus
Kórus Spontánusz
Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar

Legnépszerűbb cikkek