| 2019. október. 29. | 1 perc olvasás

Sikeres volt a településvédelmi terelővadászat!

Terelővadászatot tartott a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. október 28-án. Az akció célja az volt, hogy minél távolabb szorítsák a vaddisznókat a lakott területektől. Ugyanis az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett Brennbergbányából és a környékbeli falvakból is, hogy néhány kertben kárt tettek a vaddisznók.

- Mivel falu mellett vagyunk, ezért kutyára és macskára természetesen nem teszünk lövést! - Gondosan megbeszélték a szakemberek a legfontosabb részleteket a terelővadászat előtt. Ez az akció fontos feladat, ugyanis a vaddisznók az év ezen időszakában előszeretettel látogatják a kerteket - ugyanis az ott megtermett zöldségekre és gyümölcsökre már megszokott táplálékként tekintenek.

- Már alapvetően tudják az itt élő vaddisznók, hogy ilyenkor érdemes a kerteket felkeresni – világított rá Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója, aki kiemelte: a vadállatok magától értetődően elsősorban azokat az udvarokat látogatják meg, amelyeket nem elegendő színvonalú kerítés övez. - Sajnos találkoztunk az elmúlt időszakban néhány elhanyagolt telekkel is a belterületen, ahol már napközben is jól érzik magukat a vaddisznók. Azért dolgoztunk, hogy megoldjuk ezt a problémát egy időre – hangsúlyozta.

A terelővadászatban a lakott terület közelsége és az állatok humános módon történő elejtése miatt csak szakemberek vettek részt. A rutinosság alapvető volt, hiszen más nagyobb példányszámban előforduló állatokra is koncentrálniuk kellett a vadászoknak. - Alapvetően a vaddisznókra figyelünk oda, de mivel terelővadászatról van szó, a gímszarvas és az őz tarvad is elejthető volt az akció keretében – részletezte Bánáti László.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei sikeresnek értékelték a terelővadászatot: 6 vaddisznót, 3 gímszavast, 1 őzet és 1 rókát ejtettek el. Az állatok előtt a vadászok a hagyományoknak megfelelően, méltó módol lerótták a tiszteletet.  

Felvételek forrása: Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

Legnépszerűbb cikkek