| 2021. augusztus. 18. | 2 perc olvasás

Sikeres volt a Zöld Busz Mintaprojekt Sopronban

Augusztus 6-ig próbálhatták ki ingyenesen a soproniak a zöld buszt, mely a kormány demonstrációs mintaprojektjének keretén belül érkezett városunkba. A program keretében a BYD eBus sorozat egy 2020-as évjáratú, Görögországot és Olaszországot is megjárt, K9UB kivitelű, 12 méteres példánya érkezett Sopronba. Az elektromos hajtású jármű nagy sikert aratott a helyiek körében.

A Zöld Busz Program célja a helyi közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz-állomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, továbbá az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentése, valamint az utazási szolgáltatások minőségének javítása. A Zöld Busz Mintaprojekt két kezdeményezés keretében vizsgálja az elektromos busz beszerzéssel és üzembehelyezéssel járó kihívásokat, illetve gyűjt tapasztalatokat a Zöld Busz Program számára, megkönnyítve ezzel a városi közlekedésben az elektromos buszokra való átállást.

A soproniak augusztus 6-ig próbálhatták ki ingyenesen a zöld buszt, mely a kormány demonstrációs mintaprojektjének keretén belül érkezett városunkba. A soproniak ezáltal bepillantást nyerhettek a zöld jövőbe, hisz 2022 után a 25 ezer fő feletti városokban az új városi buszoknak elektromos járműveknek kell lenniük. 


Fotó: Sopronmédia archívum

"A magyar kormány Zöld Busz Mintaprojekt keretében egy hónapig közlekedett városunkban egy magyar gyártású BYD elektromos autóbusz. Magyarország Kormánya 36 milliárd forintot különített el arra a célra, hogy a következő tíz évben országszerte elterjedjenek az elektromos buszok a közösségi közlekedésben. Ez a program gazdaságvédelmi, ipari és környezetvédelmi célokat is szolgál. Fontos cél, hogy az elektromos buszok 60%-a Magyarországon legyen előállítva. Ez a program a munkahelyek teremtését és a magyar gazdaság fejlődését is szolgálja" – mondta dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.

"A soproniak körében nagy volt a népszerűsége az elektromos autóbusznak. A Volánbusz Zrt.-vel kötöttünk egy hosszútávú szolgáltatási szerződést, annak érdekében, hogy a közösségi szolgáltatásban Sopron város területén is elterjedjenek az elektromos buszok a jövőben" – fűzte hozzá dr. Farkas Ciprián. 


Fotó: Sopronmédia archívum

A Zöld Busz Mintaprojekt kedvezményezettjei azon önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, akik elkötelezettek a közösségi közlekedés zöldítése mellett, és megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek elektromos buszok üzemeltetéséhez vagy annak fejlesztéséhez. Az e-buszok telepítése egy városban - az integrált mobilitási stratégia részeként - lehetőséget kínál a meglévő buszrendszer átgondolására, a szolgáltatás minőségének javítására, a közlekedés és a városi tér kölcsönhatásának és a város imázsának, élhetőségének javítására. A buszok üzembe helyezésével a városok nem csak tisztább levegőjű, kevésbé zajszennyezett, egészségesebb környezetet hozhatnak létre lakóik számára, hanem az üvegházhatású gázkibocsátásuk csökkentésével hozzájárulhatnak a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemhez.

A finanszírozási mintaprojekt keretében a Magyar Állam 800 millió forint támogatást nyújt a városok helyi közlekedésének fejlesztése céljából új, elektromos meghajtású buszok, valamint önjáró trolik beszerzésére, a jelenlegi buszállomány részleges cseréjére. Mindemellett a demonstrációs mintaprojektben további 1.200 millió forint keretösszegű forrás áll rendelkezésre minimum hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező településen, demonstrációs célú elektromos busz megjelenítésre.


Fotó: Sopronmédia archívum

Borítókép; Sopronmédia archívum 

Legnépszerűbb cikkek