Sikeres volt az Idegenvezetők Világnapja Sopronban

Idén 13. alkalommal rendezték meg városunkban is az idegenvezetők világnapját, melyet 1985 óta hagyományosan február utolsó vasárnapján tartanak. A Soproni Idegenvezetők Köre idén is ingyenes városnéző túrákat tartott az érdeklődőknek. Összesen hat különböző időpontban, tizenkét idegenvezető mesélt a város történelméről, nevezetességeiről.

A belvárosi séták mellett az érdeklődők résztvehettek egy brennbergi sétán, barangolhattak a Lőverekben is, ellátogathattak a Taródi várba, de előzetes regisztrációval a Páneurópai Piknik helyszínére is szerveztek buszos kirándulást.

„A legfőbb cél ezen a napon évről évre a város népszerűsítése és történeteinek bemutatása. Sopron történelme olyan gazdag és változatos, hogy azoknak is tudunk mindig újat mondani, akik már sokadszor vesznek részt a vezetéseinken” - tudtuk meg Kiss János idegenvezetőtől, aki a Soproni Idegenvezetők Körének a tagja, a nap egyik fő szervezője.

„Nagyon sok a helyi érdeklődő, igazából ők vannak többségben, olyan 60-40 az arány a soproniak javára. Szerencsére azonban jelentős létszámmal képviseltetik magukat a turisták is, illetve sok szomszédos városból és településről is jönnek a túrákra” - összegezte az idegenvezető.

"Nagyon szeretem Sopront, egy környékbeli faluban születtem, ide jártam iskolába így nagyon sok saját élmény is köt a városhoz. Szeretem a történelmet, kiemelten érdekelnek Sopron házai, a városban megtalálható építészeti jellegzetességek, illetve, hogy miként alakult ki a jelenlegi városkép, milyen hatással voltak rá különböző történelmi események, vagy a Scarbantia kereskedelemi útvonal" – mondta el Gottlieb Borbála, aki rendszeresen részt vesz a városi idegenvezetéseken.

Az idegenvezetők buzdítanak mindenkit arra, hogy hallgassanak meg időnként egy-egy idegenvezetést, akár a saját városukról is, meglepődhetnek, mennyi mindenről mesélnek az utcák, amiken nap mint nap járunk.

Legnépszerűbb cikkek