| 2022. január. 19. | 1 perc olvasás

Sikeres zöld programok a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Zöld Egyetem Programjai országos részvétellel, három fő tématerületen zajlottak le a közelmúltban.

„Sétálj velünk Selmecig!” programban a játékosok összesen 6.389.653 lépést tettek meg, vagyis a 4639 km-nyi távolsággal együttesen majdnem tizennyolc alkalommal jutottak volna el Selmecbányára.

A „Passzold vissza, Tesó!” programmal a szervezők célja az volt, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17-féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

Az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért.

„Környezettudatos Hallgatói Élet - Ne pazarolj! Játssz! Nyerj!” programban résztvevők öt tématerületen mutathatták be környezettudatos javaslataikat, ötleteiket, hasznos gyakorlati tapasztalataikat. A szabadidő és sport, háztartás, közlekedés, öltözködés és étkezés témakörökkel kapcsolatban összesen 48 válasz érkezett vissza a játék teljes időtartama alatt. A résztvevők 47%-a minden témakörben megosztotta véleményét, ötleteit a hetente megosztott tematikus űrlapokon.

Legnépszerűbb cikkek