| 2020. július. 18. | 1 perc olvasás

Sikeresen levizsgáztak a nagycenki önkéntes tűzoltók!

Sikeresen vett részt a csörlővizsgán Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének hét tagja szombaton. A katasztrófavédelemmel közös képzéseknek köszönhetően az önkéntesek olyan tudásra tehetnek szert, amelynek révén rugalmasabban és hatékonyabban tudnak beavatkozni egy káreset során.

A múlt év végén érkezett Volkswagen Amarok típusú járműhöz tartozó csörlő fontos részét képezi az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól pályázat keretében kapott nagy értékű gépjárműnek. Az eredményes használat jegyében a nagycenkiek közül is többen levizsgáztak a csörlő használatából a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségével. - A felkészítések után írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgán is helyt kellett állnunk – tudtuk meg Ragats Pétertől, Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnokától.

A nagycenki ÖTE - amely a Lővér Mentőszervezet tagszervezete - felszereltsége folyamatosan bővül – részben támogatásból, vagy saját beszerzés által. A hatékony és gyors beavatkozás jegyében az egyesület fontosnak tartja a katasztrófavédelemmel való együttműködést a képzések által is.  

- Azokat a felszereléseket használjuk, amelyeket a hivatásos kollégák is alkalmaznak. Ezzel is próbáljuk segíteni az ő munkájukat – hívta fel erre a figyelmet a parancsnok. - Ebből kifolyólag a felkészítések és a vizsgák is többé-kevésbé közös mederben folynak. A mi egyesületünk ezáltal rengeteg tudásra tesz szert, amelyet éles helyzetekben is tudunk kamatoztatni – fejtette ki.

Ennek jegyében a nagycenki önkéntes tűzoltók és a mentőszervezet tagjai számos képesítést megszereztek már az elmúlt évek során. - A kollégák a mentőcsapaton és az egyesületen belül egyaránt több kisgép kezelésére jogosultak, így alkalmazhatnak például motoros láncfűrészt, átemelő szivattyút, aggregátort és hidraulikus mentőszerszámokat is. Illetve, pályaalkalmassági vizsgával is kell rendelkezniük, hogy használhassák a megkülönböztető jelzést – tudtuk meg Ragats Pétertől.

A csörlővizsgán a nagycenki egyesület hét tagja vett részt sikeresen – a folyamatos képzés jegyében pedig szeptemberben további kettő fő vesz majd részt tanfolyamon és vizsgán a csörlőt illetően.

Borítóképünkön: Ragats Péter a Volkswagen Amarok típusú gépjárművel; A fotók korábbi felvételek! Forrás: SopronMédia Archív

Legnépszerűbb cikkek