| 2019. szeptember. 24. | 3 perc olvasás

Sikeresen zárult projekthét a soproni Alkalmazott Művészeti Intézetben

A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (AMI) hallgatói három héttel az évnyitó után már komoly eredményekkel büszkélkedhetnek. Projekthét keretein belül formatervező, építész és tervezőgrafikus diákok team-munkában dolgoztak öt napon át.

A másodéves hallgatók 6 csapatban a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság részére terveztek kiállítási installációt a 2021-ben hazánkban megrendezésre kerülő vadászati világkiállításra. A Frigyes főherceg nevét viselő 125 éves, historizáló faépület belső terébe olyan világot álmodtak meg a kreatív csapatok, melyek kortárs eszközökkel komplex élmények átadását szolgálják. A legkiemelkedőbb terv egy különleges erdőt vizionál, ahol a gombafonalakhoz, a fák gyökérzetéhez hasonlóan a padlóban fényszálak kötik össze a fákat szimbolizáló hengereket, vetített képekkel kiegészítve a látványt, szagokkal, hangulatvilágítással fokozva az élményt. A tervező csapatot Horváth Norbert Péter, Schaffhauser Sámuel, Veres Gusztáv Bendegúz, Baté László, Salgó-Nemes Rebeka alkották.

A harmadéves hallgatói csapatok Sopron városának vásári pavilonjait tervezték meg. Fontos tervezői szempont volt, hogy a vásári pavilonok jellemzően az adventi vásáron kerülnek felállításra a Várkerületen, de más eseményeken is felállíthatók és újra szétszerelhetők kell, hogy legyenek. A közös gondolkodás eredménye lett a karakteres design, a pavilonok sorolása, a közösségi tér – színpad, pihenőpadok – kialakítása és a városhoz illeszkedő grafikai arculat, ajándékcsomagolás, stb. egységes megjelenése. A legsikeresebb csapat sokszögű, amorf pavilonokat tervezett, melyeket egy professzionális modellben mutattak be. A pavilonok formája egészen egyedi, a vásáron osztogatott térképekből, szórólapokból is meghajtogatható, karácsonyfadíszként hazavihető. Sőt édesség formájában is elkészíthető. A tervező csapat tagjai Csipkó Csilla, Horányi Hanna, Hegedüs Flóra, Tóth Júlia, Kondákor Eleonóra, Bécs Vivien, Dávid Petra, Veres Kinga voltak. 

Szintén kiemelkedő koncepcióterv a méhsejtre emlékeztető pavilonsor. Különlegessége, hogy a pavilonok nemcsak a járda szintjén, hanem ahhoz képest megemelve, egymásra támaszkodva is összeépíthetők, így a forraltborozáshoz, kávézáshoz másfél méter magasságba emelt kapszulába ülhetünk be.

Dr. Lenkei Balázs, az Alkalmazott Művészeti Intézet közelmúltban kinevezett igazgatója elmondta, hogy az AMI diákjai bebizonyították, hogy a valós igényen alapuló feladatok rendkívüli motivációt adnak. A csapatmunka pedig azt igazolja, hogy a különböző szakok hallgatói az ötletek kidolgozásában egymást erősítik, s energiájuk, kreativitásuk nem összeadódik, hanem megsokszorozódik.   

Az utóbbi időszakban jelentős változások történtek a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében (AMI). 2019 szeptemberétől Lenkei Balázs új intézetigazgatóként arra kapott megbízást, hogy a változások a jövőben egy átgondolt stratégia mentén történjenek és határozott karaktert adjanak az intézetnek.

Az AMI építész, formatervező és tervezőgrafika képzései 25 éves múltra tekintenek vissza. Az új intézetvezetés vallja, hogy az egyetem műszaki, faipari és művészeti képzéseivel, valamint a régió kis-és közepes vállalkozásaival karöltve Sopron jelentős kreatív ipari központtá fejlődhet, melyben az Alkalmazott Művészeti Intézet jelentős szerepet kaphat. Az AMI éppen ezért intenzív együttműködésre törekszik egyetemen belüli és kívüli partnereivel, hangsúlyosan Sopron városával.

Lenkei Balázs 2019 szeptemberéig a Moholy-Nagy Művészeti egyetemen oktatott, de óraadóként a Budapesti Metropolitan egyetemen is találkozhattak vele a hallgatók.

Felmenői között mérnökök és művészek is vannak; a rajz, a művészet és a műhelyek világa mindig is közel állt hozzá, így került a Vági István Építőipari, Műszaki Szakközépiskolába. Érettségi után magasépítész technikusi minősítést szerezett. Építészmérnöki tanulmányok után 2005-ben a Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett Formatervező Szakon, mesterei Stefan Lengyel, Simon Károly voltak.

Építészként elsősorban városfejlesztéssel foglalkozott, majd a formatervező diplomát követően megalapította saját tervezőstúdióját. 2006-2008-ig Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíjas, 2008-ban, 2009-ben, majd 2015 ben kapott Magyar Formatervezési Díjat. Ügyfelei számára elsősorban infokommunikációs-, biztonságtechnikai-, egészségügyi, szórakoztatóelektronikai készülékeket, belsőépítészeti projekteket, bútorokat tervez.

Doktori tanulmányait 2009-ben kezdte meg a MOME-n, kutatási területe a fenntartható közlekedés, témavezetője pedig prof. Scherer József volt. A doktori mestermunka kapcsán 2011-től intenzíven bekapcsolódott a MÁV IC+ személykocsijainak fejlesztésébe és más vasúti kocsik modernizációs programjába formatervezőként.

2009-ben kezdett tanítani a Budai Rajziskolában, 2012-ben pedig a MOME Formatervező Tanszékén, ahol Scherer József mellett MA képzésen a jármű-formatervező specializáció felelőse. Kiemelkedő szerepe volt a Mercedes-Benz Design-nal való együttműködés ápolásában, fejlesztésében. Diákjai közül többen nemzetközi karriert futnak be; a Volkwagen, Audi, Kia Motors, Mercedes formatervező stúdióiban látjuk őket.

2018-ban a MOME felterjesztésére Ferenczy Noémi-díjat kapott.

2014 óta rendszeresen szervez workshopokat nemcsak formatervezők számára.

Legnépszerűbb cikkek