| 2023. január. 25. | 1 perc olvasás

Sikerrel zárult a Soproni Egyetem II. Okosan a pénzzel! „szemesztere” a TikTokon

A pénzügyi tudatosságra nevelés mindig is fontos szempont volt a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar életében. Az egyetem 2022 januárjában a Pénzügyminisztérium támogatásával indította első oktatósorozatát a TikTokon, a középiskolás korosztály pénzügyi ismereteinek bővítése érdekében. 2023 januárjában már a második videósorozatot zárták a készítők.

Három város hét iskoláját látogatta meg a Soproni Egyetem „Okosan a pénzzel!” road showja, melyhez a szakmai hátteret természetesen az egyetem Közgazdaságtudományi Kara biztosította. A kriptovaluták, az adózás, a pazarlás, a szerencsejáték, az infláció és a hitelezés egyes kérdéseire világítottak rá a készítők a témához kapcsolódó kvízjátékok keretében, melyből aztán rövid zenés videók készültek a TikTok közösségi média platformra. A kvízjátékok résztvevőit pedig ajándékcsomaggal jutalmazta az Egyetem. Az első videósorozatban megismert főszereplő, Horváth Kata, az Egyetem III. éves közgazdász hallgatója ezúttal kvízmesteri szerepben mutatkozott be.

„Elsőre talán meglepő lehet, de a TikToktól nem idegen a hasznos tudás átadása. Mi több, 2020 májusában a TikTok elindította a „LearnOnTikTok” („tanulj a TikTokon”) programot, amely az ismeretek elsajátítását megkönnyítő oktatóvideók készítését szorgalmazta a COVID-19 lezárások idején. Ezen videók megalkotói különböző tudományterületek szakemberei, akik megosztják tudásukat a TikTokon a platform közösségével.  A kampány egyébként igencsak népszerűnek mondható, a #learnontiktok hashtaggel ellátott videók 2023 januárjában csaknem 490 milliárd megtekintésnél járnak globálisan. A hashtaghez kapcsolódó témák pedig igencsak változatosak: a kémia kísérletektől kezdve, főzési receptek, egészségügyi tippek, nyelvtanulás vagy akár origami figurák készítése is megtalálható a palettán”  - mondta el dr. Pirger Tamás, a Soproni Egyetem adjunktusa, a kampány intézményi koordinátora

A Soproni Egyetem pénzügyi tudatosság videóinál a készítők természetesen törekedtek a platformra jellemző, aktuális trendzenék alkalmazására, valamint a könnyed, laza hangvételre és stílusra annak érdekében, hogy a szakmai ismeretek átadásán túl, az elkészített tartalmak szórakoztassák is a felhasználókat. Az egyetem csatornája egyébként messze a legnépszerűbb a hazai felsőoktatási intézmények mezőnyében. A Soproni Egyetem legfelkapottabb videóját már több mint 8 millióan látták, a lájkok száma pedig idén túllépte a félmilliót az oldalon.

Fotón: a soproni Berzsenyi Gimnázium kvízjátékosai az ajándékcsomagokkal. A téma a pazarlás, a fenntarthatóság és a tudatos vásárlás volt ebben az iskolában. Baloldalon Horváth Kata a kvízgömbökkel. (azokban voltak a kérdések)

Legnépszerűbb cikkek