| 2016. május. 12. | 1 perc olvasás

Sírnak a szőlőskertek

A Soproni borvidék egyes területein 70–80 százalékos volt a fagykár. Ilyen utoljára 1977-ben fordult elő. A gazdák átlagosan a tavalyi termés 20–30 százalékára számíthatnak csupán.

Sírnak a soproni szőlőskertek. Az április 27–29-i fagyok borzalmas pusztítást végeztek az ültetvényeken. Az első nap a növények 40–50 százalékát érte fagykár, a következő két napon pedig a többi tőke esett áldozatul a hidegnek. Volt olyan terület, ahol mínusz 6 fokot is mértek.

– Az egész borvidékre, egészen Fertőszentmiklósig és a Kőszeg–Vaskeresztes körzetre is kiterjedt a fagykár – mondotta szomorúan, az adatok összesítése után Taschner István, a hegyközség elnöke. – Csupán a Balf és Fertőrákos közötti terület Fertő tóra néző ültetvényei szenvedtek kisebb kárt, mintegy 20–30 százalékos mértékben. Még a Virágvölgyben és Harkán – de itt is csak az Aranyhegy tetején – volt kisebb a fagykár. A borvidék peremén azonban majdnem 100 százalékban fagytak el a szőlők.

Szomorú lesz tehát az idei ősz a borvidéken, ilyen utoljára 1977-ben fordult elő. Kisebb fagykárok voltak még 1983-ban. Bor tehát nagyon kevés lesz, a gazdák legfontosabb feladata ebben a helyzetben a tőkék megmentése. A vörös szőlő nehezebben regenerálódik, a fehér könnyebben, de a szakszerű munka (újbóli metszés, zöldmunka, illetve a növényvédelem) létfontosságú a következő évekre nézve.

Taschner Istvántól megtudtuk, a gazdák május 17-ig adhatják be kárenyhítési kérelmüket. Kompenzálásban azok az egy hektárnál nagyobb területtel rendelkező termelők részesülhetnek, akik fizették a hektáronkénti 3 ezer forintot. Az országos kárenyhítési alap ezekből az összegekből áll, amit az állam megdupláz. Kérdés azonban, hogy kinek, mennyi jut, hiszen az idei fagykár lényegében az egész országot érintette, kivéve például Tokajt és a Mátra vidéket, s nemcsak a szőlőket, hanem a gyümölcsösöket is.

Legnépszerűbb cikkek