| 2019. január. 4. | 1 perc olvasás

Sisi finisszázs - kiállítászáró a Munkácsy teremben

Vízkereszt vasárnapján egy izgalmas délutánnal, amolyan „történelmi teátrummal” zárul a „Sisi ruhatára” című kiállítás.

                        

A Munkácsy teremben az ádventi hetekben és az ünnepek napjaiban több ezer látogató fordult meg, hogy megcsodálja Erzsébet királyné újraálmodott ruháit. Czédly Mónika ruhatervező 14 eredeti vagy annak vélt festmény és fotó alapján készítette el azt a 14 ruharekonstrukciót, amely január 6-ig várja a szép iránt fogékony látogatókat. Nem csak a soproniak, hanem a városban vendégeskedő turisták is szívesen felkeresik a tárlatot. 

A legnagyobb forgalom a két ünnep közötti napokban volt: Szent Család vasárnapján (amikor a Nagycsaládos Egyesület tagjai térítésmentesen nézhették meg a kiállítást) több mint 300-an látták a ruhákat. Népszerűek voltak a Munkácsy teremben meghirdetett kísérőprogramok: pl. a soproni ékszerészek bemutatkozása és a Sisi koncert is. A szakmai közönség számára viselet- és politika-történeti előadást is szerveztek.

A tárlat záróestéjére is igazi meglepetéssel készülnek a szervezők. Vízkereszt napján, 2019. január 6-án délután 17:00 órától ismét Sopronban vendégeskedik a ruhákat megalkotó Czédly Mónika, és azok háttértörténetét felderítő Pálinkás Patrícia Zita történész. Ő a legismertebb magyarországi Erzsébet-kutató, aki ezúttal a koronázási ruha titokzatos történetéről, illetve magáról az 1867-es koronázásról tart vetített képes előadást – szigorúan Sisi szemszögéből.

Az est második részében pedig egy különleges egyszemélyes színpadi játék, egy monodráma elevenedik meg a ruhák között, melynek témája a császárpár házasságáénak históriája. Erzsébet szerepében Vilman Melinda lép a soproni közönség elé. 

Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

Legnépszerűbb cikkek