| 2018. december. 4. | 2 perc olvasás

Sisi hercegnő titka – a fotó, vagy a festmény mond igazat?

Sokakat mindmáig kísért egy nagy titok Sisi egyik legfontosabb ruhájával kapcsolatban. Vajon mit viselt sokak kedvenc uralkodója koronázásakor? Egy soproni kiállításon keresztül megtudtuk azt az érdekességet, amely sokakban tévesen él!

Czédly Mónika elkészítette Sisi, vagyis Wittelsbach Erzsébet magyar királyné ruháinak pontos mását. Ebből vándorkiállítást állított össze, amely a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban is megtekinthető. 

Czédly Mónika elkészítette Sisi magyar királyné rengeteg ruhájának pontos mását
Czédly Mónika elkészítette Sisi magyar királyné rengeteg ruhájának pontos mását

A fejedelmi „kínálatban” természetesen szerepel a népszerű királyné egyik legizgalmasabb ruhája. Sokan mindmáig úgy gondolják, hogy ez Sisi magyar koronázási öltözéke. A tévhit érdekes módon, egy grandiózus „tévedés” által terjedt el. Ennek eredete a következő: az osztrák császárnéi, magyar és cseh királynéi címet is viselő előkelőséget Emil Rabending bécsi fotós ebben a ruhában örökítette meg műtermében – a fotográfia pikantériája az volt, hogy Sisi fején a diadémmal szerepel rajta. 

Emil Rabending bécsi fotós 1863-ban lefotózta Sisit fejedelmi ruhában, diadémmal a fején
Emil Rabending bécsi fotós 1863-ban lefotózta Sisit fejedelmi ruhában, diadémmal a fején
Forrás: Internet

A fotó sokak tetszését elnyerte, sokszorosított változata gyorsan elterjedt hát Monarchia-szerte - a diadém miatt pedig mindenki úgy hitte, hogy ebben a ruhában koronázták meg Budán. – A kétely akkor merült fel bennünk, hogy nem a Rabending fotókon viselt ruhát viselte Sisi a koronázásakor, amikor a dátumokból rájöttem, hogy ez a textilköltemény a ceremónia előtt már 15 hónappal létezett – osztotta meg velünk Pálinkás Patrícia Zita történész, Erzsébet-kutató. – Erzsébet élete legnagyobb eseményén, ezen az egyedülálló alkalmon nyilván nem ölthetett magára olyan ruhadarabot, amelyet már többször viselt – támasztotta alá álláspontját. 

Székely Bertalan neves magyar festő megörökítette vásznon Sisit
Székely Bertalan neves magyar festő megörökítette vásznon Sisit
Forrás: Internet

Akkor vajon milyen volt a felség új ruhája?

Sisi eredeti ruháját egy nívós művész Székely Bertalan örökítette meg ecsetjével. Czédly Mónika a vászonra, olajjal felvitt mestermű nyomán reprodukálta a nemes vászonkölteményt. – Ez az egy létezik abból a ruhából, amelyet a nemes hölgy viselt 1867 június 8-án, a Mátyás templomban – emelte ki Pálinkás Patrícia Zita. – Ez azért nagyon fontos nekünk, mert Sisi ugyan a Világé, de Erzsébet királyné csak a magyaroké – fűzte hozzá büszkén.

Legnépszerűbb cikkek