| 2018. december. 2. | 1 perc olvasás

Sisi ruhatára a Munkácsy-teremben

Megnyílt a „Sisi ruhatára” című kiállítás. 14 eredetihez hű ruhamásolat vendégeskedik az adventi időszakban, a Munkácsy teremben 5 héten át. A ruhákat Czédly Mónika tervezte és alkotta meg eredeti festmények, fotók és hosszas történeti kutatások eredményeként.

A tárlat - melynek anyaga a Gödöllői Kastélyból érkezett Sopronba - számos reprezentatív helyen megfordult már szerte a nagyvilágban. A soproni kiállítást vasárnap este nyitották meg. Az eseményen a város részéről Dr. Fodor Tamás polgármester mondott köszöntőt.

Tudjuk, hogy Erzsébet királyné minden alkalommal kinyilvánította magyarok iránti szeretetét- kezdte beszédét a polgármester. - Hibátlanul megtanulta nyelvünket, első Habsburg volt, aki fényes udvart tartott hazánkban, a gödöllői kastélyban. A soproniak nagy rajongással tisztelték, hisz róla kapta a nevét az Erzsébet utca, az Erzsébet kórház és az Erzsébet kert is. A város ezzel a tárlattal adózik Erzsébet királyné magyar történelemben betöltött tiszteletreméltó szerepének, emlékének-mondta Dr. Fodor Tamás.


fotó:Szalay Károly

A kiállításon a legkorábbi ruha a 15 éves Erzsébet kockás hernyóselyem taft kosztümje, de van lovaglóruha és báli öltözékek egész sora. Az egyik legismertebb és a magyarok körében legnépszerűbb öltözék az a magyaros díszruha lesz, amit 1855-ben meg is festettek: rózsaszín taft szoknya ezüst hímzéssel ezüstköves díszmagyar felsővel.


fotó:Szalay Károly

A  koronázási ruha is látható: gyöngyökkel, fátyollal, ékszerekkel és 3 és fél méteres uszállyal. A kiállított ruhák az udvari etikett és a főúri protokoll viszonyaiba is bepillantást engednek. A tárlatot számos kísérőprogram színesíti: koncertek, előadások és ékszerbemutató is várja az érdeklődőket.

Látogatható: december 3. – január 6-ig naponta 10:00-18:00 között. (December 24-én és 31-én zárva)

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek