| 2020. július. 27. | 1 perc olvasás

Sissi útikönyvei az Osztrák Nemzeti Könyvtárban

Az elmúlt évben kezdődött az Osztrák Nemzeti Könyvtár „A különleges tárgy“ című kezdeményezése, miszerint a látogatók kéthavonta szavazhatnak a könyvtár archívumában található kedvenc tárgyukra, majd a legtöbb szavazatot kapott objektum két hónapon keresztül a nyilvánosság előtt is bemutatásra kerül. Jelenleg Erzsébet császárné 22 darabos útikönyv gyűjteménye látható a könyvtár kiállításán.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár honlapján látható az a videó, melyen egy szakértő mutatja be a Sissi privátkönyvtárából származó különlegességet. Erzsébet császárné könyvtárának kötetei az 1950-es években kerültek az Osztrák Nemzeti Könyvtár tulajdonába. A sokat utazó császárné esetében talán nem is olyan meglepő, hogy a privát könyvtár köteteinek jelentős részét útikönyvek képezték. A 22 könyvecskét tartalmazó, lenvászon kötésű és arannyal díszített doboz nagy valószínűséggel a Leo Woerl Kiadó ajándéka volt a császárné részére.

Érdekességnek számít, hogy valószínűleg csak három helyen vette igénybe az útikönyveket Sissi: Budapesten, Ischlben és Gasteinben. A használatból eredő nyomok hiányából kiindulva valószínűsíthető, hogy a többi könyvet nem olvasta. Apró formátumuk ellenére a kötetek átfogó információkkal szolgáltak már a 19. század második felében is az utazóknak.

Budapest esetében az útikalauzban szerpel, hogy mennyibe kerülnek a tömegközlekedési jegyek, hol találhatók a cukrászdák, a fürdők és a könyvesboltok is. Ádám Ágnes az Osztrák Nemzeti Könyvtár restaurátora maga állította ki Erzsébet császárné jelenleg is megtekinthető útikönyveit.

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár legközelebbi, „A különleges tárgy“ című online szavazása már elkezdődött a könyvtár honlapján. Jelenleg középkori kéziratok közül választhatjuk ki kedvenc objektumunkat, melynek eredeti példányát november 17.-től lehet megtekinteni a könyvtár épületében.

Címkék: Ausztria

Legnépszerűbb cikkek