| 2019. február. 6. | 3 perc olvasás

Sok a panasz az iparos munkákkal kapcsolatban!

Az iparos munkákkal kapcsolatban jelentősen nőtt a reklamációk száma az utóbbi időszakban Sopronban, és környékén is. Ez sok esetben az építőipart érinti. Bizonyos vállalkozók nem egyszer rossz munkát hagynak maguk után. A helyzetre reagálva a Sopron és Vidéke Ipartesület február 8-án, pénteken lakossági fórumot tart. A rendezvényen számos fontos tanács hangzik majd el, amelyeknek köszönhetően a leendő megrendelők meg tudják különböztetni a becsületes iparost a hanyagtól.

- Mindenképpen tájékoztatni kell a lakosságot arról, hogy mire figyeljen oda, mielőtt leszerződik egy vállalkozóval, ugyanis a jóhiszeműségéből kifolyólag sokszor maga a megrendelő segíti elő azt, hogy átverjék – emelte ki Károlyi Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke. - A pénteki tájékoztatónk célja, hogy tudassuk a lakossággal, milyen feltételeknek kell teljesülnie akkor, ha megbíznak egy vállalkozót. Ezáltal védjük a becsületes vállalkozókat is, hiszen a lakosság megismerheti azokat a szempontokat, amelyek egy, a szakmájára hivatásként tekintő iparos sajátjai – fűzte hozzá.

A panaszokat az az ács hozta reflektorfénybe, aki egy Fertőbozon leégett ház tulajdonosait cserben hagyta. - Ez az eset különösen felháborító, ugyanis egy kiszolgáltatott helyzetben lévő családot vertek át – emelte ki Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. - A testületünk úgy gondolja, hogy az ilyen vállalkozókat partvonalon kívülre kell tenni. Sopronban a helyzet azonban nem egyszerű. Városunknak van egyfajta gazdasági környezete, amely révén a lakosság kiszolgáltatottnak érzi magát, mert nagyon kevés a helyi, jól bevált mesterember. Sopron így jó terepnek tűnik az ország minden részéről érkező, magukat mesterembereknek kikiáltó, megvezethető prédára vadászó „vállalkozóknak”, akik rengeteg problémát okoznak - világított rá az elnök.

A szakemberek szerint az építőiparban sok a visszaélés
A szakemberek szerint az építőiparban sok a visszaélés
illusztráció

Horváth Vilmostól megtudtuk: a fogyasztók panaszait kezelő békéltető testületekhez országosan évente 13-14 ezer eset érkezik, megyénkben tavaly 580 alkalommal kellett eljárnia az intézménynek. Ebből 58 hárult Sopronra. - Ennek 15 százaléka volt az építőiparral kapcsolatos – szögezte le az elnök. - Ez azt jelenthetné, hogy igazából nincs is komoly probléma abban a szférában. Ez azonban valójában nem így van. Sok esetben előfordul, hogy bejön valaki a kamarába, úgy, hogy egy jelentős összeget átadott valakinek, amit megbízott, de az nem teljesítette a kért feladatot. És amikor mi azt kérjük, hogy mutassa meg a szerződést, ő azt feleli, hogy olyat nem írtak, mert szóban állapodtak meg, sőt, még számlát sem kért. Ez a fajta titkos összekacsintás eredményezi, hogy az átveret ügyfél még csak segítséget sem tud kérni, ugyanis iratok híján a békéltető testület sem tud mire alapozni, és nem tudja elindítani az ügymenetet – fejtette ki Horváth Vilmos. 

A Kormány évente 400 millió forinttal támogatja a békéltető testületeket, ennek köszönhetően ez a kényelmes, a bírósági procedúrákat mellőző út ingyenes a felek számára. Ráadásul, az új fogyasztóvédelmi törvénynek köszönhetően a bepanaszoltnak köteles megjelennie az egyeztetéseken. 

Az iparosoknak Sopronban több lehetősége is van arra, hogy bebizonyítsák megbízhatóságukat
Az iparosoknak Sopronban több lehetősége is van arra, hogy bebizonyítsák megbízhatóságukat
Fotó: Sopronmédia archívum

Károlyi Gyula kiemelte: cseppet sem reménytelen Sopronban jó mesterembert találni, csupán, mielőtt megbízunk valakit, érdeklődjünk arról, hogy milyen a híre. - Mi 12 évvel ezelőtt létrehoztunk egy minőségi garanciát, hogy könnyebben meg lehessen találni a megbízható vállalkozókat. Akkor azonban az volt a helyzet, hogy sok volt a szakember, és kevés volt a munka – emlékezett vissza. - Ma pont ellenkező a helyzet: kevés a szakember, és sok a megbízás. Most azon dolgozunk, hogy visszahozzuk ezt a garanciát, a mostani helyzetnek megfelelő referenciákkal – fűzte hozzá az elnök, aki hangsúlyozta: a vállalkozóknak azt javasolja, hogy csatlakozzanak a Sopron és Vidéke Ipartestülethez. Ugyanis, ha megfelelnek bizonyos szabályoknak, akkor az intézmény olyan információkat tud róluk adni, amik alapján előnybe kerülnek a megbízhatatlan vállalkozókkal szembe, és nem mossák össze a nevüket az övükével.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara pedig teljeskörű regisztrációs rendszerrel büszkélkedhet, amelyben mind az 5580 soproni székhelyű vállalkozóról naprakész információk vannak. Emellett bepillanthatnak a cégnyilvántartási rendszerbe is, ahol például leinformálható, hogy egy vállalkozó egy éven belül hány névváltoztatást eszközölt, vagy hány felszámolási eljáráson ment keresztül.

Aki szeretné tudni, hogy mindenképpen kerülheti el a csalókat, vagy vállalkozóként azt kívánja elérni, hogy a neve mellett a megbízható jelző szerepeljen a köztudatban, az keresse fel a Sopron és Vidéke Ipartestület programját, amelyet 8-án, pénteken tartanak, a szervezet székházában, a Csengeri utca 55-ös szám alatt. 

Borítókép: illusztráció!

Legnépszerűbb cikkek