| 2018. április. 26. | 3 perc olvasás

Sok fontos döntés született az áprilisi közgyűlésen

A soproni képviselőtestület 28 napirendi pontot tárgyalt a csütörtöki közgyűlésen, amelynek kezdetén a városvezetés köszöntötte az Euroligában ezüstérmes Sopron Basket csapatát, akiknek jelentős támogatást is odaítélt az önkormányzat a világszínvonalú rendezés és a kimagasló eredmény elérése miatt.

A közgyűlésen elsőként az Euroligában sporttörténeti sikert elért Sopron Basket csapatát illetve a rendezésben jelesre vizsgázó Raabersport Kft.-t méltatta a városvezetés illetve a képviselőtestület, akiknek munkáját az önkormányzat 15+25 millió forinttal jutalmazta. A városházán a kosárlabdacsapat részéről Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezető igazgatója, Abdai Géza, a Sopron Basket társadalmi elnöke és Hollós Anna a csapat szakmai vezetője köszönte meg a város támogatását, akik emléklappal és ezüstéremmel köszönték meg az önkormányzat számára a sikeres együttműködést.  

A közgyűlésen arra is fényt derült, hogy városunkban időközi választást kell kiírni a belvárosi körzetben - ahol eddig Barcza Attila volt a képviselő - hiszen a politikus, mint választott országgyűlési képviselő ezentúl a parlamentben folytatja munkáját Sopron és térségét képviselve. Dr. Fodor Tamás polgármester ismertette a választás pontos dátumát is, amely 2018. július 15-én lesz. Ide tartozik az a hír is, hogy Barcza Attila önkormányzati mandátumának lemondása miatt, az általa betöltött bizottsági helyekre is meg kellett választani a pozíciókat betöltő személyeket, amelyeket titkos szavazással döntött el a testület.   A döntés értelmében az érintett bizottságokban a jövőben Csiszár Ákos, mint az Ifjúsági és Sportbizottság elnöke, Tóth Éva, az Ifjúsági és Sportbizottság  elnökhelyetteseként, Mágel Ágost a Költségvetésvetési Bizottság elnökhelyetteseként, Táp Lászlóné pedig a gazdasági bizottság tagjaként is dolgozik. 

A közgyűlésen nagy figyelem kísérte a  katasztrófavédelem és a rendőrkapitányság éves beszámolóját, amelyeket elfogadott a képviselőtestület. Itt érdemes megjegyezni azt, hogy a rendőrkapitányság beszámolójából az is kiderült, hogy a statisztikák alapján csökkent a Leghűségesebb városban a bűnesetek száma, de a közlekedési szabálysértések száma is javulást mutat, ami mindenképpen pozitív a város életében. Csizmadia Gábor dandártábornok felszólalásában arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy megyénkben az év rendőrkapitánysága díjat is elnyerte a soproni, amely elismerése a magas színvonalú és eredményes munkának szól.

Fontos döntés született a Lővérekkel kapcsolatban is, amelyre vonatkozólag módosította a közgyűlés a  városrész szabályozási tervét, így a közeljövőben csak a minőségi turizmust szolgáló szálláshelyek épülhetnek majd, elkerülve az olyan létesítmények elszaporodását, amelyek munkásszállóként funkciónálnak. 

Folyamatosan haladnak az M85-ös gyorsforgalmi úttal kapcsolatos munkálatok, amelynek kapcsán azt az előterjesztést is megszavazta a képviselőtestület, amely azt tartalmazza, hogy huszonhárom úgynevezett úthányadot ingyenesen átad a város az M85-ös kivitelezéséhez a NIF Zrt-nek, tíz ingatlant pedig hivatalos szakértő által megállapított áron ad el az érintett szakaszon a város az államnak. 

Két pályázat érkezett a meghirdetett Soproni Múzeum igazgatói állásra, amelyre  a jelenlegi vezető Dr. Tóth Imre és Dr. Veress Ferenc küldött be tartalmas anyagot. Az elbírálás során a bizottságok Dr. Tóth Imrét ajánlották továbbra is a pozicíóra, amit a közgyűlés is támogatott, így a jövőben továbbra is ő vezeti majd a múzeumi intézményrendszert.

Elfogadta a közgyűlés azt az előterjesztést, amely a Soproni Szakképzési Centrum Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakgimnázium magasabb vezetői álláshely betöltésére vonatkozott, így az intézményt Siposné Rétfalvi Edina vezeti a jövőben. 

A képviselőtestület döntött az alapítványi támogatásokról is, amelyekben a korábban kíírt "Kulturális feladatok támogatása" illetve a "Civil szervezetek támogatása"  pályázatokra beérkező irásos kérelmek közül tíz alapítványt támogat a jövőben is anyagi támogatással. 

Döntöttek a képviselők három közterület elnevezéséről is, amelyekben az Aranyhegy, a Kutyahegy és a Virágvölgy területe volt az érintett, valamint elfogadták a Pro Kultúra Nonprofit Kft. valamint a Soproni Kommunikációs Központ Kft. éves beszámolóját is. 

Legnépszerűbb cikkek