| 2020. május. 8. | 1 perc olvasás

Sokan úgy gondolják, hogy a zöldhulladéktól megszabadulhatnak az erdőben - tévednek

Sokan úgy gondolják, hogy a zöldhulladéktól megszabadulhatnak az erdő-mező szélén, hiszen az úgyis csak növényi maradvány, lebomlik, komposztálódik, nem okozhat bajt. Holott ez egyáltalán nem így van, ráadásul a zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális, vagy bármely más hulladék lerakása.

A kerti fák lenyesett hajtásai, indás növények, tuják, örökzöldek állnak szinte halomban a Deák kút környékén. Ezek olyan hulladékok, amelyek megváltoztatják az erdő természetes növényzetét, sok esetben kiszorítják az aljnövényzet lágyszárú fajait és akár a cserje szinten is gondokat okoznak. 

- Tavasszal és ősszel, az aktuális kerti munkák idején tapasztaljuk, hogy megnő az erdőbe szállított kerti zöldhulladék mennyisége, ami több okból is aggályos, hiszen tűzveszélyessé válhat és inváziót is elindíthat, melynek következtében megjelenhetnek a kerti növények a rengetegben. Probléma még, hogy állandó táplálékforrást is adhatnak az állatoknak, akik a frekventált turista területekre szokhatnak ezáltal- tudtuk meg dr. Takács Viktortól, a TAEG Zrt. Erdei Iskolájának vezetőjétől.

Megoldás az lehet a problémára, ha a kerti hulladékot nem a természetben, hanem otthoni komposztálóban gyűjti annak tulajdonosa. Ha nem kíván valaki komposztálni, az  elszállításra is van lehetőség térségünkben.  Végső esetben pedig, ha már az illető útnak indul az otthon feleslegessé váló szeméttel, akkor le is lehet adni az összegyűlt felesleget.

Legnépszerűbb cikkek