| 2018. december. 6. | 3 perc olvasás

Sokkoló tények a bombázásról

1944. december 6-án, szerdán a meghitt karácsonyi készülődés pokolba csapott át Sopronban. A háborúban megfáradt szíveket bombák robbanása rázta meg. Dr. Ifj. Sarkady Sándor helytörténész segítségével kísérjük végig a folyamatokat, amelyek Sopron legszomorúbb mikulásáig vezettek!

- 1943. novembere: a 2. világháború javában tombol az Öreg Kontinensen. A szövetséges légi haderő ekkor határozta el, hogy folyamatosan bombázni fogja Németországot, és a mellé szegődő államokat.

A szövetségesek B-24 Liberator típusú bombázói
A szövetségesek B-24 Liberator típusú bombázói

- Ebben a rossz időjárás azonban megakadályozta őket. A szövetségesek végül 1944. április 3-án indították meg hatalmas légitámadásaikat a magyar célpontok ellen. Ezeket rangsorolták:

1. repülőgépgyárak, és repülőgépüzemek

2. olajcélok, és egyéb fontos gyárak

3. közlekedési csomópontok, például vasúti pályaudvarok

Sopron felett is folytak légiharcok
Sopron felett is folytak légiharcok
Illusztráció

- Az amerikai bombázások nagyon sokáig elkerülték az akkor 42 ezer lakosú Sopront – ezek a gépek kezdetben csak átrepültek a városon, hogy halálos terhüket Bécsre, és környékére zúdítsák

- 1944. május 10: ezen a napon történtek az első légi események Sopron felett. Német vadászgépek a levegőben beérték a Bécsújhely támadásából visszatérő amerikai bombázókat. Városunk felett heves légi harc bontakozott ki – ennek során egy német pilóta lezuhant a Felsőbüki Nagy Pál utcában, egy amerikai B-24 Liberator típusú bombázó pedig Fertőrákos térségében robbant szét.

- 1944. május 20: Ekkor hullanak alá az első bombák Sopronra. Ezek azonban „csupán” repeszbombák voltak, egyes források szerint 8, mások szerint 11. A pokoli szerkezetek a mai Lőverek területén, valamint a Fertőrákos felé vezető út mentén csapódtak be.

- 1944. augusztus 9: Kulcsfontosságú dátum. Ekkor készültek el az első szövetséges légi felvételek városunkról, és környékéről.

A szövetségesek légi felvételen fehér vonalak jelzik az elsődleges célpontokat
A szövetségesek légi felvételen fehér vonalak jelzik az elsődleges célpontokat

- 1944. október 13: Két nappal Horthy kormányzó sikertelen kiugrása után már fehér vonalak jelzik egy akkor készült szövetséges légi felvételen, hogy (az ausztriai városként szereplő) Sopronban melyek az elsődleges célpontok – a Nyugati, és a Keleti rendező pályaudvar.

- 1944 -ben folyamatosak voltak a légiriadók Sopronban: hivatalos feljegyzések szerint 103 eseménytelen légiriadó történt

Az egyik városrész a bombázás után
Az egyik városrész a bombázás után

- 1944. december 6: A láncolat december 6-án tört meg. Szerdai nap volt, amely átlagosnak indult városunkban… Ekkor indult el Sopron szétbombázására Olaszországból az Egyesült Államok 47-es légi hadosztályának két bombázó csoportja. A támadást vezető 450-es ezred gépei Manduriából szálltak fel, a 449-es ezred pedig Grottaglie-ből.

- December 6, 11 óra: A 39 darab B-24 Liberator típusú bombázó ekkor ért Sopron fölé. A gépek 78 darab, 95 tonna össztömegű bombát hullajtottak a város különböző pontjaira, például a belvárosra, és annak környékére. A támadás mintegy egyes feljegyzések szerint 310 életet követelt, míg mások azt vallják: ez később az elhunyt sérültek miatt jelentősen megnövekedett...

- A földi pokolban megnyilvánult a soproni emberek segíteni akarása. A város gyorsan elkezdte gyógyítani sebeit, három nap alatt Sopron jelentős részében újra volt áram, valamint az autóbuszforgalom is megindult a településen, és környékén. A vonatok a csapás után egy héttel roboghattak át ismét a Leghűségesebb Városon.

Legnépszerűbb cikkek