| 2023. február. 21. | 1 perc olvasás

Somfalva sétálózónával vet véget az ingázásnak

Somfalva/Schattendorf önkormányzata döntött: március 1-től lényegében lehetetlenné teszi az ingázást az Ágfalvára vezető úton. Thomas Hoffmann (SPÖ) polgármester bejelentette, hogy gyalogos zónát alakítanak ki a határátkelő közvetlen közelében fekvő somfalvi temető mentén. Egyelőre az átépítésére hivatkozva zárják le az utat.

A sétálózóna kialakításával kíván a település vezetősége véget vetni a falun áthaladó forgalomnak. Thomas Hoffmann polgármester tervei szerint ugyanis a zóna elkészültét követően is csak Ágfalva és Somfalva lakói használhatják majd az útszakaszt - írta a volksgruppen.orf.at

A Sopron környékéről Ausztriába ingázók számára fontos határátkelő ügye már régóta foglalkoztatja a somfalviakat, valamint az osztrák belügyminisztériumot is. Thomas Hoffmann már hetekkel ezelőtt a határátkelő lezárását kérte a belügyminisztériumtól, illetve azt, hogy csak a szomszédos falvak lakói haladhassanak át járműveikkel a határon.

A teljes útzár most 12 hétig tart majd, ezután pedig egy úgynevezett „süllyedő cölöp“ kerül az útba, amin csak engedéllyel lehet áthajtani. Az áthajtásra feljogosító engedélyt az ágfalvi és somfalvi lakosok igényelhetik a somfalvi községházán. Két évre 160 euróba kerül, és utalvány formájában a falusi üzletekben lehet majd megvásárolni.

Borítókép; magyarok.orf.at 

Legnépszerűbb cikkek