| 2023. március. 29. | 1 perc olvasás

Sopron a "tornyok városa"

2022 márciusa óta a Koronázódombon átadott kilátóteraszról csodálhatjuk meg a város tornyainak lenyűgöző panorámáját. A történelmi belvárosban azonban több száz éves kőtornyok is megbújnak.

A "tornyok városa" jelzővel napjainkban San Gimignanot illetjük Toszkánában, de az április 9-én megrendezett vezetett séta során bebizonyosodik, hogy az előbbi jelzőt nyugodtan használhatjuk Sopronra is, az egykoron itt magasodó középkori kőtornyok miatt.

A Tourinform iroda elől induló sétán először a belvárosban ma is beazonosítható lakó- és kőtornyok részleteit fedezhetjük fel, majd a Bécsi külvároson át folytatódik a séta. Feltárulnak a Rózsák utcájának és a Bécsi útnak a titkai: a johannita lovagok élete, az oltárjavadalmas házak, az újkori építőáldozatok, a gótikus pihenőkeresztek és a belvárosi kertek végében álló egykori mulatóházak. Az 1625. évi királykoronázási ceremónia helyszíneként szolgáló Koronázódombról a város tornyainak és látképének megtekintése után a Szent Mihály-templom érintésével a poncichter negyeden keresztül a Tourinform irodánál ér véget a program.

A rendezvényről bővebben itt olvashatnak. 

 

Legnépszerűbb cikkek