| 2020. szeptember. 17. | 2 perc olvasás

Sopron a vidéki ingatlanpiac egyik sztárja

Magyarország két, egymástól legtávolabb eső nagyvárosa áll az ingatlanpiaci árlista élén, derült ki az egyik ingatlaniroda legfrissebb felmérésből, amelyben a cég elemzői a fővároson túli települések téglalakásainak és családi házainak árait hasonlították össze.

A keleti országrész központja és a nyugati határszél kapuja vezeti az ingatlanpiaci árlistát: az Otthon Centrum felmérése szerint a téglalakások átlagos négyzetméterára a nagyobb városokban 331 ezer forint volt idén. Az idei eladások alapján Debrecen bizonyult a legdrágábbnak (457 ezer Ft/m²), amelyet Sopron követ (420 ezer Ft/m2-es árral), míg a harmadik legdrágább város Veszprém (392 ezer Ft/m²).

„2018-ról 2019-re 12-14 százalékkal csökkentek a tranzakciószámok Sopronban is. Az idei első fél év nem sikerült túl jól az ingatlanpiacon, ez valószínűleg a koronavírusnak is köszönhető, így várható, hogy a 2020-as év további visszaesést mutat majd a tranzakciók tekintetében.”- fogalmazta meg Németh Zsolt, a soproni Otthon Centrum értékesítési vezetője.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Sopronmédia Fotóarchívum

A négyzetméterárak mellett az abszolút árak is sokatmondóak: ebben a tekintetben is Debrecen a legdrágább, itt átlagosan 26 millió forintot fizettek egy téglalakásért, Sopronban egy lakáshoz ennél valamivel olcsóbban, 24 millió forintos középértéken is hozzá lehetett jutni. Sopron listavezető helye nem meglepetés, a nyugat kapujaként fekvésének köszönheti népszerűségét.

A legdrágább városok között a panellakásoknál kisebb különbség mutatkozott, mint a téglalakások esetében. Ebben a szegmensben Székesfehérvár lett az első (412 ezer Ft/m²), Sopron a második (405 ezer Ft/m²), míg Debrecen a harmadik (396 ezer Ft/m²). Az eladási árakat tekintve kissé módosul a lista: a legtöbbet átlagosan Sopronban fizettek egy panellakásért (22,5 millió forintot). 

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

Német Zsolt kiemelte: „Elsősorban a garzonokat, a kis lakásokat keresik, valamint a 2-3 szobás téglalakásokat. Nagyon fontos az ingatlanok árazása. Amennyiben a piaci viszonyoknak megfelelően van beárazva egy eladásra kínált ingatlan, akkor lesz rá kereslet és még a mostani viszonyok között is, körülbelül három hónap alatt lehet értékesíteni. Ha az ár magasabbra van téve, vagy nem annyira tükrözi az értékesítési helyzetet úgy egy magasabb értékesítési idővel kell számolni.”

A családi házak átlagos négyzetméterára idén 242 ezer forint volt. Ez a legalacsonyabb fajlagos árat jelenti a három használt lakástípus közül. Ebben a szegmensben ugyancsak Sopron a legdrágább (450 ezer Ft/m²), de az ezüstéremre bejelentkezett Érd (370 ezer Ft/m²), amit Debrecen követ (324 ezer Ft/m²) az átlagárak terén. Bár a családi házak a fajlagos ár alapján olcsónak tűnnek, a nagyobb alapterület miatt mégis inkább drágábbak. Sopronban átlagosan 38 milliót fizettek egy családi házért. 

 

Borítókép: Illusztráció Forrás: Sopronmédia Fotóarchívum

Legnépszerűbb cikkek