| 2022. január. 17. | 4 perc olvasás

Sopron Balett 10: kiállítás

A tízéves jubileumát ünneplő Sopron Balett eddigi produkcióit bemutató fényképkiállítás nyílik a Soproni Fotóklub munkáiból január 19-én (szerdán) délután öt órakor a Liszt Ferenc Kulturális Központban a magyar kultúra napja alkalmából rendezett programsorozat keretében. A tárlatot az együttes vezetője, Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus ajánlja a látogatók figyelmébe. Emlékezetes előadások, nagy pillanatok láthatók az objektíven keresztül. A csapat elmúlt egy évtizedes történetéről itt olvashatnak részletesen, képekkel fűszerezve.

Miután 2012 tavaszán Pataki András vette át a leghűségesebb város teátrumának vezetését, a Sopron Balett Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus irányításával a Soproni Petőfi Színház tánctagozatából alakult önálló társulattá 2014 augusztusában, s felvételt nyert a Magyar Táncművészek Szövetségébe.

A soproni teátrum tánctagozatának első önálló produkciójában már rögtön világszenzációt, és egy világbajnokot is láthatott a közönség Demcsák Ottó koreográfus Csillagok szárnyán című táncfantáziájában 2013-ban. Először fordult elő ugyanis az, hogy a modern táncelemeket és balettet felvonultató táncszínházi előadásban poledance, azaz rúdtánc stílusban táncoló művész is szerepelt.  

A nemzetközileg elismert Pálmaffy Barbara tagja volt az Experidance csapatának, majd a Közép-Európa Táncszínházban is fellépett, csakúgy mint a KFKI Kamarabalettben. A remek táncművész ebben az előadásban ezúttal egy papnőt alakított, aki az ég és föld közötti kapcsolat egyik fontos szereplője. Természetesen megcsodálhatták a nézők rúdtánc-varázslatát és ebben remek partnerei  voltak a soproni színház tánctagozatának tagjai. Kuriózumként pedig olyan látványvilágot álmodott Demcsák Ottó színpadra, amely tényleg elrepíti a közönséget a csillagok világába.

A táncfantázia látványvilágát soproni csillagászok segítségével alakították ki a teátrumban. Planetáriumi hangulat, különleges koreográfiákkal ezt kínálta az előadás a közönségnek. A produkció különlegessége volt, hogy az első felvonásban a Bruschino úr című Rossini vígoperát láthatták a nézők Toronykőy Attila rendezésében, s a második részben láthatták a nézők a balett-darabot. Az előadás vendégeskedett Veszprémben, a Csillagok szárnyán koreográfia pedig részt vett a győri Magyar Táncfesztiválon.

Nem sokkal ezután, 2014 nyarán készült el a csapat első díszelőadása. A Petőfi Színház Sopron Város Önkormányzatának felkérésére, a Páneurópai Piknik 25. évfordulójának méltó megünneplésére egy táncprodukciót állított színpadra. A Végtelen Európa című produkció Demcsák Ottó koreográfus és Mikó F. László képzőművész közös munkája volt.

Az előadás nem hagyományosan vett táncműként került színpadra, hanem sokkal inkább egy összművészeti alkotásként, melyben a tánc-videó-zene-fényfestés és más művészeti ágak találkozása, együttes jelenléte, egy összetett vizuális és esztétikai produkcióban testesült meg. A darabban színpadra lépett a nemzetközi hírű William Fomin Harangozó-díjas magántáncos, koreográfus, a Győri Balett alapító és örökös tagja.

A Végtelen Európa története az egyéni és csoportos szabadságvágyról, a bezártság és elszigeteltség okozta traumákról és azok feloldásáról szól. Mindezt egy ház lakóinak egy napján keresztül mutatja be az előadás, teret engedve közben az álmoknak és vágyaknak, a távoli és a közelmúlt képeinek, valamint a jelen aktualitásainak. A történet vonatkozásai összecsengnek az európai népek egymásra utaltságával, a közös problémák közös megoldásainak keresésével, de az egyéni identitás megőrzésének fontossága is teret kap a darabban.

A társulat minden évadban képviseltette magát egy-egy új bemutatóval a Soproni Petőfi Színház repertoárjában, emellett közreműködött a színház zenés és prózai előadásainak színrevitelében: Kabaré (2012), Singsingsing (2013), Csíksomlyói passió (2013), Evita (2014), Az elveszett levél (2014), Zene, New York, Szerelem (2015), A revizor (2015), Csárdáskirálynő (2015), A bábjátékos (2016), A dzsungel könyve (2016), Macbeth (2017), My Fair Lady (2017), Aida (2017), Zenta, 1697 (2018), Ördögölő Józsiás (2020). Önálló táncelőadások születtek a gyermekközönségnek (A szép Cerceruska, Péter és a farkas, A csodatévő lány, Hétszínvirág), s egész estés táncművek a felnőtteknek (Álmos legendája, Lángoló szív, Labirintus, A szving meg a tangó, Stabat Mater, És mégis élünk). A klasszikus balettől kezdve a musicaleken, operetteken, a szvingen, a tangón meg a dzsesszen át a kortárs és modern táncokig terjed a repertoárjuk.

A 2015-ben színpadra került A szép Cerceruska című mesetáncjátékuk elnyerte a győri XI. Magyar Táncfesztivál keretében megrendezett Gyermek Táncfesztivál közönségdíját. Majd egy évvel később, 2016-ban az Álmos legendája című táncmű a szarvasi V. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon megkapta a zsűri díját a leglátványosabb táncjátékért, a legjobb férfi táncos Bolla Dániel lett, míg Szarka Gyula zeneszerzői különdíjat vehetett át az új zenemű megalkotásáért. A csapatban több orosz táncos lép színpadra, és ide szerződött Alekszej Batrakov balettmester, koreográfus, aki 2004-ben és egy évvel később fődíjasa volt az összoroszországi koreográfusversenynek. A Sopron Balett több hazai fesztiválon szerepelt, valamint határon túli meghívásokat is kapott az elmúlt években.

Soproni és St. Pölten-i együttműködés 

A Sopron Balett és a St. Pölten–i Europaballett között a 2018–ban kötött együttműködés szemmel láthatóan tartalmasnak bizonyult, hiszen rögtön nyitásként A szving meg a tangó koprodukcióban készült nagy sikerű táncjáték elnyerte a soproni közönség tetszését. Ezután a Stabat Mater és a Farinelli előadásokban is közösen dolgozott a két csapat vastapsok közepette. A Michael Fichtenbaum nevével fémjelzett Europaballettet a világ minden tájáról érkező fiatal tehetségek táncos műhelyének tartják. Rendszeresek a vendégfellépéseik a Bécsi Állami Operában, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Kubában, továbbá Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia és Csehország vezető színházaiban. Az Europaballett koncepciójához hozzátartozik az együttműködés a táncművészet kiemelkedő szereplőivel, így Renato Zanella mellett Peter Breuer és Artur Kolmakov is koreográfusként dolgozik velük.

Hármas találkozó

Közös produkciók létrehozására köt együttműködési megállapodást a Soproni Petőfi Színház, az ausztriai Leobenben található városi színház és a belga Theater triArte Antwerpen. Középtávú célként határozták meg a Carmen című összművészeti előadás színpadra állítását zenekarral, operaénekesekkel, balettáncosokkal. Pataki András, a Petőfi-színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, Eva Maria Meyer, a leobeni színház művészeti igazgatója és Johannes Gsaxner városi kulturális referens az ausztriai településen találkozott 2021 nyarán, és megegyeztek abban, hogy az antwerpeni féllel közös előadásokat hoznak létre. A műfajok közül elsősorban a táncot, az operát, operettet helyezik előtérbe, s uniós pályázatok segítségével szeretnének európai szintű nemzetközi koprodukciókat kiállítani. 

Legnépszerűbb cikkek