Sopron első díszpolgárának alakját, szellemiségét mutatták be

Emléküléssel, konferenciával tisztelegtek az érdeklődők Sopron első díszpolgára, Gróf Széchenyi István emléke előtt. A legnagyobb magyar születésének 225. évfordulója és a Magyar Tudomány Napja alkalmából tartott rendezvényt a Soproni Múzeum, a Soproni Tudós Társaság Történettudományi Szakbizottsága szervezte, melyhez a soproni közgyűjtemények is csatlakoztak.

A Városháza díszterme adott otthont az emlékkonferenciának, ahol a város nevében Farkas Ciprián tanácsnok, önkormányzati képviselő köszöntötte az emlékülés előadóit és résztvevőit. Ünnepi gondolataiban kiemelte, hogy Széchenyi István volt a reformkor egyik kiemelkedő alakja, akinek élete és munkássága a mai napig is kiemelkedően nagy tiszteletnek örvend. Hozzátette azt is, hogy igazán sokszínű előadásokat hallhatnak az érdeklődők, hiszen olyan kérdésköröket járnak körül az előadók, amelyek Széchenyi kevésbé ismert arcát, valamint alakjának, szellemiségének az utókor produktumaiban tükröződő lenyomatát is megpróbálják bemutatni.

Farkas Ciprián tanácsnok, önkormányzati képviselő
Farkas Ciprián tanácsnok, önkormányzati képviselő
fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Az emlékülés kezdetén Tóth Imre a Soproni Múzeum igazgatója nyitotta az előadások sorát, aki elmondta, hogy Széchenyi személyisége és az általa képviselt program kimerülni nem akaró témát ad a kutatóknak, ezért is fontos, hogy folyamatosan napvilágra kerülhessenek az újabb információk. 

Tóth Imrének, a Soproni Múzeum igazgatójának előadása
Tóth Imrének, a Soproni Múzeum igazgatójának előadása
fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Az előadások folyamatosan követték egymást, egészen kora délutánig, amit eszmecsere, hozzászólások és "vita" zárt. 

Legnépszerűbb cikkek