| 2022. január. 19. | 4 perc olvasás

Sopron és a Fertő-táj is előre megy

Újabb kerékpáros útvonalak és turisztikai attrakciók újulnak meg Sopronban és térségében. A fejlesztésekről Barcza Attila országgyűlési képviselő számolt be a Sopron TV A hét témája rovatában a Szerda este című magazinban.

- Fontos, hogy immár az M85-ös gyorsforgalmi út is rendelkezésre áll, hiszen ez is része a turisztikai alap infrastruktúrának. Sopron ugyanis már három csomópontról elérhető, ami a megközelíthetőség miatt egy kulcsfontosságú dolog a Sopron-Fertő turisztikai fogadóterület tekintetében. A Fertő tó körüli kerékpár útvonal teljesen kiépített, melyen az elmúlt 10 évben sokat dolgoztunk. Szükségesek még hiánypótlások, amelyre reflektál a most megvalósuló több mint félmilliárd forintos projekt is a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. konzorciumi vezetésével. Ennek része egyebek mellett a Nemeskúti út felújítása, a Kecskehegyi-kilátó újjáépítése, a Ciklámen tanösvény modernizációja és a Lőver Alpin Park bővítése, valamint vízi madárles kialakítása a Fertő tó nádasában – hangsúlyozta Barcza Attila. A terveket részletezve utóbbiról elmondta: megállóhelyet alakítanak ki az ökotúrák során a kenuzó turistáknak, családoknak, ahol ki tudnak szállni, hogy megfigyeljék az élővilágot. - Mi ott hajtunk végre fejlesztést, ahol erre kijelölt terület található – hangsúlyozta a védett övezetekre utalva.

A kerékpárút-fejlesztéseket elemezve a képviselő felidézte, hogy nagyjából két évvel ezelőtt sikerült összekötni Sopront és Fertőrákost a tómalmi szakaszon egy teljesen önálló kerékpárúttal. Egy új elem valósul most meg a Nemeskúti útnak a teljes felújításával, ez teszi ki ennek a több mint félmilliárd forintos projektnek egyik fő elemét.

  - Kiváló minőségű, teljesen új aszfaltréteggel ellátott szakaszon tudunk Sopronból a családdal és a gyerekekkel bekapcsolódni a Balf és Fertőrákos között megépített kerékpáros útvonalba. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki! A másik nagyon fontos szakasz a Sopron és Harka összekötés, ami egyaránt fontos az itt élőknek és az ide érkező turistáknak is. Egy körülbelül négy kilométeres szakaszon össze tudjuk kötni Sopront Harkával kerékpárúton. Egy nagyon szép területen halad keresztül a szakasz. Elindul a Campingtől, ahol felújítják a meglévő aszfaltos utat, utána pedig egy murvás szakaszon használható majd, végül pedig fokozottan védett területen  - kifejezetten a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére, minden környezetvédelmi előírást betartva -  a Soproni Hegység alapkőzetét használva, egy kavicsozott úton érhető el Harka – emelte ki Barcza Attila.

Nemzetközi kitekintést adva, arról is beszélt a képviselő, hogy hosszú évtizedek elmaradását kell behoznia Magyarországnak osztrák összehasonlításban, de jó úton járunk e téren is.

- Azon már túl vagyunk, hogy rivalizáljon egymással Sopron és Ausztria a Fertő kapcsán, hiszen a különbségek ma már szinte nem is láthatóak. Azt tudomásul kell venni, hogy Sopron és térsége a turizmusfejlesztésben egy egységes turisztikai fogadóterület, és az a célunk, hogy idevonzzuk a belföldi és külföldi turistákat. Magyarország és Ausztria turisztikai attrakciói, az aktív turizmus elemei mind egymást erősítik. A Fertő-part fejlesztése is fontos lépés, ami hazánk egyik legnagyobb turisztikai beruházása. Egy aktív öko- és szabadidő-központot tudunk létrehozni, ami egy zöld környezetben, a természeti értékek megőrzésével be tudja mutatni a Fertő csodálatos élővilágát. Abban bízunk, hogy a magyar oldalon is lesz egy olyan szabadidő központ, ahol mindenki jól tudja érezni magát, és a fiatalok számára a környezeti nevelést is meg tudjuk valósítani – húzta alá Sopron és térsége országgyűlési képviselője.
 

A fejlesztések hatásait elemezve Barcza Attila kitért arra is, hogy korábban az volt a probléma, hogy az átlagos tartózkodási idő viszonylag alacsony volt térségünkben, de örvendetes, hogy az elmúlt években ez emelkedni kezdett, hiszen akár egy hetet is el lehet itt tölteni aktív kikapcsolódással.  - Fejlesztésekben nagyon odafigyelünk a hálózat kialakítására, hogy egymáshoz kapcsolódjanak az egyes elemek. A Fertő-parti világörökségi településeken ezek az attrakciók élményelemekkel kapcsolódnak össze és végigjárhatóak. Fertőújlaktól Fertőrákosig minden településen van már olyan turisztikai látnivaló, amit érdemes önállóan is felkeresni. A családok, amikor ezeket végigjárják, akkor egy egész csomagot kapnak és nem szabad megfeledkeznünk a Széchenyi-, és az Esterházy-örökségről sem, melynek csodálatos részei színesítik a világörökségi területet – mondta Barcza Attila, majd hozzátette: a Covid-járvány alatt sokkal többen fedezték fel helyben például a Lővereket, a Soproni Parkerdőt és a Fertő-táj értékeit az itt élők közül, hiszen keresték a természetközeliség élményét. Jó irányba indultunk el akkor, amikor a mi desztinációnk fő termékének az aktív- és az ökoturizmust választottuk.

A teljes beszélgetést az alábbi videóban tekintheti meg:

  - Minden nap a Sopron és térségében élő embereket képviselem helyben, az országgyűlésben és a településfejlesztést segítem. Minden fejlesztéssel tisztában vagyok, legyen szó a járdák fejújításáról vagy bölcsődeépítésről. Ez adja meg a képviselői hivatás szépségét. Az önkormányzatokkal együtt alkothatunk egy olyan Sopronért és Fertő-tájért, amely előre megy. Ha megnézzük Sopront, egy pillanat alatt láthatjuk azokat a hatalmas fejlesztéseket, amelyekkel előbbre tudtunk lépni: új uszodánk, parkolóházunk épült, készül a múzeumnegyedünk, egységes felújított képet mutat a Várkerület – zárta a beszélgetést Barcza Attila.

Legnépszerűbb cikkek