| 2017. november. 29. | 2 perc olvasás

Sopron és a Reformáció

A Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megyei Soproni Levéltára szervezésében került megrendezésre szerdán az konferencia, ahol a Sopronhoz kapcsolódó reformáció történelmi alakjainak munkásságát és eseményeit idézték fel.

A konferencián elsőként Ö. Kovács József a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatta a program levezető elnökét Tölli Balázst, aki a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium igazgatója, és az Evangélikus Zsinati Tanács alelnöke. Ezt követően köszöntötte a meghívott előadókat és a vendégeket, majd  ismertette a konferencia programját. 

Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében kiemelte Luther Márton 1517-es 95  tételkifüggesztésének történelmi jelentőségét, amellyel egy olyan folyamatot indított el, amely később az egész nyugati kereszténység átalakulásához vezetett. A reformációnak olyan jelentős eredményeket köszönhetünk - tette hozzá - mint a könyvnyomtatás, a földrajzi felfedezések, a tudományos és művészeti munkák jelentősége és a világnézet bővülése, de talán kiemelkedik mindezek közül, hogy megújult általa maga az európai kereszténység. 

Dr. Farkas Ciprián köszöntője végén kiemelte, hogy nekünk, mai keresztényeknek a régiek bátorságát, hűségét, elkötelezettségét és hitét kell magunk elé példaként állítani és azokat felvállalni és követni. 

A konferencián előadást tartott Szemerei János, a Nyugati Egyházkerület püspöke, a Győri Evangélikus Egyházközség lelkésze, aki a reformáció jelentőségének témáját dolgozta fel, amit Prof. Dr. Szála Erzsébet, a Soproni Evangélikus Líceum Könyvtárának képviseletében a magyarországi protestantizmus a 16-17. században című eladása követett. 

Dr. H. Németh István PHD, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője az 1681. évi országgyűlési választás vallási kérdéseivel kapcsolatban tartott előadást, majd a felekezeti identitás szerepe Lackner Kristóf soproni polgármester életművében című  témájával Dr. Tóth Gergely PHD., az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa emlékeztett a kiemelkedő munkásságú ember jelentős tevékenységeire. 

Dr. Domikovits Péter PHD., az MNL GY-M-S. Megye Soproni Levétárának igazgatója a kora újkori  soproni evangélikus elit végrendeleteinek témájában tartott rengeteg érdekességet rejtő előadást, majd pedig zárásként Dr. Soós Viktor Attila PHD., a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja az Állam- és Egyházügyi Hivatal  és a protestáns egyházak kapcsolatának témakörét dolgozta fel. 

A rendezvény a magyar kormány által létrehozott Reformáció Emlékbizottság támogatásával valósult meg a Reformáció MNL projekt részeként.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek